KEMIJSKO ORUŽJE NA SUNCE

Ovo je ultimatum od 15 dana Siriji

11.09.2013 u 07:36

Bionic
Reading

Francuski nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda dat će Siriji 15 dana da objavi sve o svojem kemijskom oružju i zaprijetiti joj daljim ‘nužnim mjerama’ ne pristane li, kažu u srijedu ujutro diplomati uključeni u sastavljanje rezolucije.

Tražit će se da Sirija odmah dopusti UN-ovim inspektorima pristup svim lokacijama s kemijskim oružjem, kao i dokumentaciji i opremi. Sirija će dobiti 15 dana da obznani kompletni program kemijskoga naoružanja.

U Ujedinjenim narodima u utorak navečer po lokalnome vremenu Britanija, Francuska i SAD raspravljaju su o elementima nacrta rezolucije, a diplomat iz jedne od tih triju zemalja kaže kako će nacrt rezolucije sadržavati rok u kojem Sirija mora javnim učiniti svoj arsenal otrovnog plina i Ujedinjenim narodima prepustiti nadzor nad njim.

Francuska najavljuje kako će rezolucija biti pravno obvezujuća i jasno će navesti da Siriju čekaju ‘ozbiljne posljedice’ ne bude li je poštovala, a ta je formulacija diplomatski izraz za upotrebu vojne sile.

Sirija je u utorak prihvatila ruski prijedlog da preda kemijsko oružje, ali američki predsjednik Barack Obama rekao je kako je još prerano da se vidi hoće li ta inicijativa uspjeti pa je zato američkoj vojsci zapovjedio da ostane spremna na vojni udar.

U govoru Amerikancima Obama je rekao kako je od Kongresa zatražio da odgodi glasanje o pristanku na vojnu akciju dok traju diplomatski pokušaji da Ujedinjeni narodi donesu rezoluciju kojom će se od sirijskoga predsjednika Bašara Asada tražiti da preda svoje kemijsko oružje.

Ruski predsjednik Vladimir Putin prije toga je rekao kako će plan uspjeti samo ako Washington i njegovi saveznici odustanu od vojne akcije.

Ruska je državna televizija prikazala snimku na kojoj sirijski ministar vanjskih poslova Valid al-Mualem kaže kako je Damask sklon ruskoj inicijativi, i to se smatra dosad najeksplicitnijim priznanjem s visoke razine sirijske vlasti, da ta zemlja ima kemijsko oružje.

‘Želimo se priključiti konvenciji io zabrani kemijskoga oružja. Spremni smo poštovati svoje obveze u skladu s tom konvencijom, što uključuje i pružanje svih informacija o tom oružju’, rekao je Mualem.

‘Spremni smo otkriti lokacije kemijskoga oružja, prestati proizvodnju kemijskoga oružja i pokazati postrojenja za proizvodnju predstavnicima Rusije i drugih članica Ujedinjenih naroda’, rekao je.

Obama je rekao je zadnjih dana bilo ‘ohrabrujućih znakova’, dijelom i zbog američke prijetnje da će vojnom akcijom kazniti Siriju zbog upotrebe bojnog otrova sarina kojim je 21. kolovoza ubijeno 1400 civila. Rusija ne prihvaća američku tvrdnju da je za taj napad odgovoran sirijski režim.

‘Još je prerano da bi se vidjelo hoće li ta ponuda uspjeti’, rekao je Obama. ‘Svaki dogovor mora jamčiti da će Asadov režim poštovati preuzete obveze. No ova inicijativa ima potencijal da prijetnju kemijskim oružjem ukloni bez upotrebe sile’, rekao je.

Moskva je već stavila veto na tri UN-ove rezolucije koje su htjele osuditi Asadov režim u vezi sa sirijskim sukobom.
Najnoviji prijedlog ‘može uspjeti samo ako američka strana i svi oni koji podupiru SAD odbace upotrebu sile’, rekao je Putin.

Američki državni tajnik John Kerry i ministar obrane Chuck Hagel rekli su u Kongresu kako je prijetnja vojnom akcijom nužna da bi Asad popustio u vezi s kemijskim oružjem.
‘Da bi diplomatska opcija imala ikakve izglede, prijetnja američkom vojnom akcijom, uvjerljiva i stvarna prijetnja američkom vojnom akcijom mora se nastaviti’, rekao je Hagel pred odborom za oružane snage predstavničkoga doma Kongresa.

Američku su dužnosnici najavili da će Kerry u četvrtak u Ženevi nastaviti razgovore s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.