UTIHNULE RATNE TRUBE

Obama: Nećemo ponoviti grešku iz Iraka

11.09.2013 u 11:58

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama zaražio je od čelnika Kongresa da odgode glasovanje o dopuštanju upotrebe sile u Siriji dok traju diplomatski pokušaji potaknuti ruskom inicijativom da sirijski režim preda kemijsko oružje, ali je vojsci zapovjedio da zadrži sadašnju razinu pritiska na Siriju.

U govoru održanom u utorak u 21 sat po lokalnom vremenu, najavio je da će nastaviti razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. ‘Ruska se vlada želi pridružiti pokušaju da se dođe do Asadova kemijskog oružja’, rekao je. ‘Još je prerano za zaključak hoće li (ruski prijedlog) uspjeti’.

‘Zato sam zatražio od čelnika Kongresa da odgode glasanje o dopuštanju upotrebe sile dok god traju ti diplomatski pokušaji’, rekao je Obama u govoru koji su komentatori CNN-a opisali kao ‘govor predsjednika koji ne želi rat naciji koja ne želi rat’.

Obama je naglasio kako želi da prijetnja ostane u zraku. ‘Zapovjedio sam američkoj vojsci da zadrži sadašnju razinu pritiska na Asada i da bude spremna reagirati ako diplomacija ne uspije.’

U govoru kojim je, po najavama promatrača, kanio promijeniti mišljenje javnosti nesklone intervenciji u Siriji, Obama je iznio glavne argumente za preciznu vojnu akciju. Rekao je kako se opirao pozivima na akciju u vezi sa sirijskim građanskim ratom u kojem je u više od dvije godine poginulo više od stotinu tisuća ljudi, sve do 21. kolovoza kad je u Siriji izveden napad bojnim otrovom sarinom u kojem je poginulo više od tisuću ljudi. SAD za taj napad odgovornim smatra režim sirijskoga predsjednika Bašara Asada, a Rusija se protivi takvu zaključku.

‘Opirao sam se pozivima na akciju jer ne možemo silom rješavati tuđe građanske ratove. Ali ta se situacija iz temelja promijenila 21. kolovoza kad je Asadova vlada plinom ubila više od tisuću ljudi. Slike toga masakra mučne su. Nizovi muškaraca, žena i djece leže, ubijeni otrovnim plinom’, rekao je Obama i dodao: ‘Mi znamo da je Asadov režim odgovoran. Činjenice se ne mogu zanijekati: sad je pitanje što će SAD i međunarodna zajednica poduzeti’.

Po Obaminim riječima, ne bude li međunarodna zajednica djelovala, ‘Asadov režim neće imati razloga prestati upotrebljavati kemijsko oružje’. ‘Da bi diktatori počinili strahote, nužno je da cijeli svijet okrene glavu’, rekao je.

‘Nakon pažljiva razmatranja, zaključio sam da je reakcija u interesu nacionalne sigurnosti SAD-a’, rekao je i naglasio: ‘neću u Siriju poslati američke vojnike. Bio bi to ciljani udar da se postigne precizan cilj, uništenje kemijskoga oružja’. Asada ne treba silom smijeniti, rekao je. ‘Amerika je to naučila na iračkome iskustvu’.

Američki je predsjednik najavio kako će nastaviti surađivati s Francuskom, Britanijom, Kinom i Rusijom na sastavljanju rezolucije Ujedinjenih naroda kojom bi se od Asada zahtijevalo da preda kemijsko oružje.