TRAGIKOMEDIJA NA NERETVI

Naplata parkinga Mostar pretvorila u cirkus

10.09.2013 u 14:57

  • +4

Naplata parkinga ispraznila Mostar

Izvor: tportal.hr / Autor: D. Soldo

Bionic
Reading

Iako u Mostaru nisu održani lokalni izbori, iako MO parking nije poštovao zakonsku proceduru, iako Mostar nema Gradsko vijeće, koje bi potvrdilo odluku o naplati parkiranja u gradu, prije dva tjedna parking u Mostaru počeo se naplaćivati

'Kada bi Mostar prekrili jednim šatorom bio bi to najveći cirkus na svijetu. Kako se može na jednoj strani grada naplaćivati nešto dok se istovremeno na drugoj ne naplaćuje', kaže Boris Pandža, Mostarac koji odnedavno izbjegava parkiranje u zapadnom dijelu grada.
Tema parkiranja u Mostaru nije tek komunalni problem. Postalo je to političko bojno polje. Bošnjački političari protiv su naplate parkiranja, jer ono, kažu, nema zakonsko uporište.

'Mostar nema Gradsko vijeće koje bi potvrdilo odluku skupštine MO parkinga da se parkiranje naplaćuje tako da su odluke koje su donijeli pravno neutemeljene, a sam sustav naplate je tako protuzakonit', tvrdi Murat Čorić iz SDA, predsjednik posljednjeg saziva Gradskog vijeća koje je prestalo s radom u studenom prošle godine.
S druge strane HDZ-ovci predvođeni gradonačelnikom Ljubom Bešlićem uvjeravaju kako je naplata legalna i zakonita.

'Naši kontrolori opažaju i bilježe svaki propust. Korištenje računala i videozapisi bit će dovoljan argument i na sudu i bilo gdje drugo da mi svoja potraživanja naplatimo od onih koji izbjegavaju plaćanje parkinga', govori Mladen Knezović, direktor MO parkinga.

Knezović, kao ni bilo tko od odgovornih, nije odgovorio na pitanje zašto se MO parking ne djeluje i na istočnoj strani grada gdje naplatu parkiranja još uvijek vrše pripadnici RVI Armije BiH te kako je moguće da javno poduzeće, MO parking, vrši radnje bez legalne odluke osnivača tj. gradskog vijeća.

U cijelu priču se s jasnim smjernicama uključio i javni pravobranitelj Senad Droce koji kaže kako građani ne moraju plaćati parkiranje koje je nezakonito te da u eventualnim sudskim tužbama protiv MO parkinga mogu očekivati pozitivne presude.

Bilo kako bilo, ostaje vidjeti kako će dalje funkcionirati farsa oko naplate parkinga. Do tada će parkirališta u zapadnom dijelu grada najvjerojatnije zjapiti prazna kao i prvih petnaestak dana od kada je naplata počela.

Možda će nakon ovakve tragikomedije lokalni šerifi ipak nabaviti i onaj šator s početka teksta te početi naplaćivati ulaz u mostarski cirkus, najveći cirkus na svijetu?