POPIS STANOVNIŠTVA U BiH

Bizarni spotovi s djecom pozivaju Bošnjake da ne budu Bosanci

10.09.2013 u 15:22

Bionic
Reading

Najavljeni popis stanovništva u Bosni i Hercegovini, prvi koji se treba održati nakon 1991., već izaziva razne prijepore, ali i bizarne reakcije u tamošnjoj javnosti, poput propagandnih uradaka Omladinskog kulturnog centra iz Gradačca u kojima se zloupotrebljavaju djeca u svrhu 'osvješćivanja naroda'

Nova runda nacionalističkog ludila zahvaća Bosnu i Hercegovinu pred najavljeni popis stanovništva, prvi u više od 20 godina. Jedan od prijepora jest taj koliko će se ljudi izjasniti kao Bosanci, čega se najviše plaše islamski vjerski vođe i prvaci bošnjačkih nacionalističkih stranaka, koji već mjesecima vode kampanju kako bi odgovorili ljude od takvog izjašnjavanja.

O tome je govorio i poglavar Islamske zajednice u BiH, reis Husein Kavazavić u svojoj bajramskoj hutbi, a sada je cijela stvar otišla u područje apsurda, s propagandnim spotovima koji su preplavili društvene mreže u Bosni i Hercegovini.


Riječ je o uracima koji su napravljeni s ciljem 'osvješćivanja naroda', a u kojima jedan dječak i dvije djevojčice poručuju kako se na popisu stanovništva potrebno izjasniti Bošnjacima. 'Oni će meni: ti si Bosanac. Halo, ba, oni će meni Bosanac. Ma kakav Bosanac, ja sam Bošnjak', kaže dječak u spotu, kojeg djevojčice nazivaju Abdurahman.

Spotove je izradio Omladinski kulturni centar iz Gradačca, na čijim internetskim stranicama stoji sljedeće objašnjenje: 'Ja vjerujem da Bošnjaci imaju dovoljno svijesti, svaki Bošnjak koji je preživio genocid, svaki Bošnjak koji je živio u Sarajevu i Alahovom voljom promašen granatom, metkom četnika s brda, dobio je i obavezu da se izjasni kao Bošnjak. Ne izjasni li se kao Bošnjak, onaj koji je pucao s Trebevića kao da ga je pogodio.'