A KERRY NIJE VJEROVAO

Sirija se slaže s nadzorom kemijskog oružja

09.09.2013 u 19:42

Bionic
Reading

Sirija je pozdravila prijedlog Rusije da svoj kemijski arsenal stavi pod međunarodnu kontrolu kako bi izbjegla udare zapadnih zemalja, izjavio je u ponedjeljak šef sirijske diplomacije Valid Mualem u Moskvi.

'Sirija pozdravlja rusku inicijativu koja se temelji na zabrinutosti ruskih lidera za život naših građana i sigurnost naše zemlje', izjavio je Mualem, na kojeg se pozivaju ruske agencije.

On je pozdravio 'mudrost ruskih lidera koji pokušavaju spriječiti američku agresiju na naš narod'.

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov pozvao je nešto ranije Siriju da stavi svoj kemijski arsenal pod međunarodnu kontrolu, nakon što je američki državni tajnik John Kerry rekao u Londonu da bi to moglo spriječiti udare na sirijski režim.

'Sirija bi mogla izbjeći američki napad kada bi predala svo kemijsko oružje u roku tjedan dana', reako je Kerry, ali i priznao da to ne smatra vjerojatnim niti mogućim.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, koji je sazvao konferenciju za novinare kako bi to objavio, kazao je da je zamisao već iznio sirijskom ministru vanjskih poslova Walidu al-Mualemu tijekom susreta u Moskvi i da Rusija očekuje brz i, kako se nada, pozitivan odgovor.

Američki državni tajnik John Kerry rekao je u ponedjeljak da bi Sirija mogla izbjeći američki napad kada bi predala svo kemijsko oružje u roku tjedan dana, ali i priznao da to ne smatra vjerojatnim niti mogućim.

Rusku inicijativu pozdravio je britanski premijer David Cameron

'Ako Sirija svoje kemijsko oružje stavi izvan uporabe, pod međunarodni nadzor, to bi jasno bio velik korak naprijed i to treba ohrabriti', rekao je Cameron pred zastupnicima britanskog parlamenta.

Pritom je dodao kako se valja osigurati da se 'ne radi o potezu kojim se skreće pozornost'.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon zauzeo se za uspostavu zona u Siriji u kojima bi se pod UN-ovim nadzorom kemijsko oružje moglo uništiti, javlja AFP.

Ban bi uspostavu takvih zona mogao predložiti Vijeću sigurnosti UN-a ako UN-ovi inspektori potvrde da se kemijsko oružje, koje je međunarodnim konvencijama zabranjeno, bilo upotrijebljeno u sirijskom sukobu.

Tako bi se prevladala 'neugodna paraliza' u Vijeću sigurnosti kad je riječ o Siriji, rekao je Ban.

Američki predsjednik Barack Obama planira dobiti potporu zastupnika u Kongresu za ograničenu vojnu akciju kojom bi kaznio sirijski režim za korištenje kemijskog oružja 21. kolovoza u predgrađu Damaska, što režim odbacuje, no Washington tvrdi da dokazi postoje.

UN-vi inspektori uzeli su uzorke s lica mjesta, no njihov izvještaj još nije objavljen.