PRIJETNJA AMERIKANCIMA

Asad: Nisam gatara, ali mogli biste skupo platiti

09.09.2013 u 19:12

Bionic
Reading

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad upozorio je u intervjuu za američku TV kuću CBS da SAD i njegovi saveznici, ako odluče napasti Siriju, trebaju zauzvrat 'očekivati svaku akciju'. 'Trebate očekivati sve. Ne nužno od (sirijske) vlade', rekao je Al-Asad voditelju emisije 'CBS This Morning' Charlieju Roseu u svom prvom TV intervjuu otkad je američki predsjednik Barack Obama najavio da će tražiti odobrenje Kongresa za vojnu akciju

Al-Asad upozorava da njegova vlada 'nije jedini igrač u regiji'.

'Postoje različite stranke, različite frakcije, različite ideologije. U ovoj regiji sada imate sve', rekao je Al-Asad, kojega Bijela kuća optužuje da ubojstvo 1.400 vlastitih sugrađana u napadu kemijskim oružjem na predgrađe Damaska 21. kolovoza.

Sirijski predsjednik rekao je da njegove snage nisu bile na području na kojemu se dogodio napad kemijskim oružjem.

Na pitanje bi li se kemijsko oružje moglo koristiti i u odmazdi na američke napade, Al-Asad - čija administracija nikada nije službeno potvrdila posjedovanje tog oružja - rekao je da bi to ovisilo o tome 'posjeduju li pobunjenici, teroristi u ovoj regiji ili bilo kakva druga skupina takvo oružje'.

'Moglo bi se dogoditi, ne znam. Nisam prorok da vam kažem što će se dogoditi', rekao je al-Asad.

'Ako ne budete mudri u odnosu s teroristima, platit ćete cijenu za to', dodao je Al-Asad.

Al-Asad je rekao da ga aktualna situacija podsjeća na argumente koje je koristio bivši američki predsjednik George W. Bush zazivljući vojnu intervenciju protiv Sadama Huseina u Iraku.

Sirijski predsjednik dodao je da ga izjave američkog državnog tajnika Johna Kerryja podsjećaju na 'veliku laž' koju je o oružju za masovno uništavanje izrekao bivši američki šef diplomacije Colin Powell govoreći pred Ujedinjenim narodima.

Al-Asad je rekao i da većina Amerikanaca 'ne želi rat nigdje, ne samo protiv Sirije'. Napomenuo je da bi prvo pitanje američkih zakonodavaca trebalo biti što ratovi daju Americi. Zaključio je da je vjerodostojnost Washingtona trenutačno 'niže nego ikada prije'.

Charlie Rose rekao je u nedjelju u emisiji 'CBS Evening News' da je Al-Asad bio 'izrazito miran' za vrijeme razgovora. Zasad su prikazani samo dijelovi intervjua, koji će se u cijelosti objaviti u ponedjeljak navečer u emisiji 'The Charlie Rose Show' na PBS-u.

Razgovor je vođen u Damasku u nedjelju, dan prije nego što je američki državni tajnik John Kerry na tiskovnoj konferenciji s britanskim kolegom Williamom Hagueom u Londonu izjavio da sirijski predsjednik 'ima tjedan dana da preda sve zalihe kemijskog oružja ili slijedi vojni napad'.