NEMA NEOBORIVIH DOKAZA

Obamina intervencija u činjeničnoj zamci

09.09.2013 u 11:13

Bionic
Reading

Sirijski predsjednik Bašar al Asad nije osobno naredio prošlomjesečni napad kemijskim oružjem u blizini Damaska, zbog kojeg SAD poziva na vojnu intervenciju, i odbio je brojne zahtjeve svojih vojnih zapovjednika za korištenjem kemijskog oružja protiv pobunjenika u posljednjih nekoliko mjeseci, piše njemački list Bild, citirajući neimenovane, visoke obavještajne izvore, a prenosi britanski The Guardian. SAD je pak priznao da ne posjeduje neoboriv dokaz da Asad stoji iza napada, piše BBC

Sirija i kemijsko oružje

- CIA vjeruje da Sirija ima razvijen program kemijskog oružja 'već nekoliko godina, kao i zalihe kemijskih agenasa koje se mogu osloboditi zrakoplovima, balističkim projektilima, topovima i raketama'.
- Vjeruje se da Sirija posjeduje iperit i sarin, vrlo otrovan nervni plin.
- CIA vjeruje da je Sirija pokušala razviti još otrovnije nervne agense, kao što je plin VX.
- Izvješća turskih, arapskih i zapadnih obavještajnih agencija procjenjuju sirijske zalihe na oko 1.000 tona kemijskog oružja, pohranjenih u 50 gradova i manjih mjesta.
- Sirija nije potpisala Konvenciju o kemijskom oružju (CWC) niti ratificirala Konvenciju o biološkom i toksičnom oružju (BTWC).

Ovi obavještajni zaključci se temelje na telefonskim pozivima koje je presreo njemački nadzorni brod kojim upravlja BND, njemačka obavještajna služba, a koji se nalazi uz obalu Sirije, piše Bild. Iz prisluškivanih razgovora se čuje da Asad, optužen za ratne zločine, nije bio osobno uključen u prošlomjesečni napad ili u drugim slučajevima kada su vladine snage navodno koristile kemijsko oružje, piše Bild, a prenosi The Guardian.

'Nema dokaza da sam ja koristio kemijsko oružje protiv vlastitog naroda', kazao je Asad u intervjuu za CBS.

No isti razgovori dodaju težinu tvrdnjama Obamine administracije te Britanije i Francuske da su elementi Asadovog režima, a ne odmetnute pobunjeničke skupine, bili odgovorni za napad u predgrađu Ghouta, piše Bild, a prenosi The Guardian.

Američki predsjednik Barack Obama je pozvao Kongres da odobri vojnu akciju. No Obama se suočava s jakim otporom demokrata i republikanaca u Predstavničkom domu koji se boje angažmana u drugom bliskoistočnom ratu. Uz sve to, Bijela kuća jučer je priznala da ne posjeduje 'neoboriv dokaz' o uključenosti Asadovih snaga u kemijski napad, ali da im 'zdrav razum' govori da je odgovorna sirijska vlada, piše BBC.

Njemačke obavještajne spoznaje o Asadovoj osobnoj ulozi mogle bi zakomplicirati američke napore da uvjere međunarodnu zajednicu u to da je opravdana vojna akcija. Oni također mogu pojačati sumnje da Asad više nema potpunu kontrolu nad sigurnosnim organima, piše The Guardian.