TERORIZAM U PAKISTANU

U napadu poginulo sedmero djece

13.07.2009 u 12:05

Bionic
Reading

Stotine Pakistanaca, izbjeglih zbog vojne ofenzive na talibane u pokrajini Svatu, počele su se vraćati svojim domovima u ponedjeljak, no teroristički napadi ne jenjavaju te je eksplozija u istočnoj pokrajini Pandžabu jutros odnijela devet žrtava, prenose agencije.

Eksplozija se dogodila u predgrađu gradića Miana Čanua, 250 kilometara od Lahorea, glavnoga grada Pandžaba, javlja agencija dpa.

"Po bolničkim izvorima, devet je osoba ubijeno, a mnogo je ozlijeđenih", rekao je policijski zapovjednik Kamran Khan.

Agencija AP javlja da je među žrtvama sedmero djece i da je najmanje 50 osoba prebačeno u bolnicu.

Snažna eksplozija razorila je 20-ak kuća od blata i mnogo je stanovnika zarobljeno pod ruševinama te bi broj žrtava mogao rasti.

Pundžab je najbogatija i najnapučenija pokrajina u Pakistanu, a nedavno je bila pogođena nizom terorističkih napada za koje su odgovorne skupine povezane s talibanskim borcima iz sjeverozapadne pokrajine blizu afganistanske granice.

Zasad nije poznato čime je eksplozija izazvana i nijedna teroristička skupina nije još za nju preuzela odgovornost.

Pakistanska vlada označila je ponedjeljak početkom povratka nekih dva milijuna raseljenih stanovnika iz Svata, doline na sjeverozapadu zemlje, gdje je prije gotovo tri mjeseca počela velika ofenziva protiv talibana.

AP izvješćuje da je vlada najavila kako je povratak moguć do Barikota, grada južno od Mingore, središta pokrajine Svata.

Međutim, brojne su obitelji u ponedjeljak objavile kako se ne kane vraćati bez novca, hrane i druge pomoći koju im je vlada obećala. Svaka obitelj trebali bi dobiti oko 25.000 rupija (306 dolara), no vlada ima teškoća s likvidnošću.

Pakistanska vlada objavila je da je Svat uglavnom očišćen od talibanskih gnijezda nakon tromjesečne ofenzive koju su poduprli i američki dužnosnici u želji da Pakistan prestane biti utočište borcima koji odatle napadaju susjedni Afganistan.

Talibani su na ofenzivu odgovorili prijetnjama atentatima posvuda po Pakistanu, što su djelomice i ostvariti, o čemu svjedoči i jutrošnja eksplozija u Pandžabu.

Američka dobrotvorna udruga Refugee Inernational kritizirala je paksitansku vladu jer potiče prebrz povratak, držeći da to područje još nije sigurno za civile.