DESECI RATNIH BRODOVA

Tko je što poslao pred obale Sirije?

07.09.2013 u 16:08

Bionic
Reading

Istočno Sredozemlje nastavlja se puniti ratnim brodovljem i podmornicama svjetskih sila nakon što je Odbor za vanjsku politiku američkog Kongresa odobrio napad na Siriju

Osim SAD-ovih i njegovih zapadnih pomagača, pred sirijsku obalu stiglo je i nekoliko ruskih brodova. Moskva tvrdi – bez namjere da se oružano umiješaju u sukob. Ali svakako će prikupljati obavještajne podatke za sebe, a vjerojatno i za režim Bašara al-Asada u Damasku. Russia Today ovako vidi odnos pomorskih snaga pred obalama Sirije:

SAD
U zoni akcije nalazi se pet'potpuno spremnih' višenamjenskih razarača klase Arleigh Burke: USS Ramage, USS Mahan, USS Stout, USS Gravely i USS Barry. Svaki na sebi nosi više desetaka krstarećih raketa Tomahawk, koje su korištene i u 'zračnim' intervencijama u Libiji 2011. godine. Rakete Tomahawk koriste se za preciznije gađanje odabranih ciljeva, a domet im je oko 1850 kilometara. Projektili zemlja-zrak štite ove brodove od napada.

RT navodi da bi pod vodom mogla biti i jedna od četiri američke podmornice s krstarećim projektilima (jedna može nositi do 154 rakete Tomahawk). Inače, te podmornice mogu nositi i nuklearnu balistiku.

Američka flota na putu prema Siriji (Euronews)

Otprije je poznato da su Amerikanci svojoj floti pridružili i amfibijski transportni brod USS San Antonio s nekoliko helikoptera. Iako SAD odlučno tvrdi da ne planira nikakvu kopnenu invaziju u Siriji, riječ je o brodu napravljenom da izvrši kopneno iskrcavanje do 800 marinaca. Prema nekim interpretacijama koje navodi RT, marinci bi mogli biti dopremljeni za slučaj da treba kontrolirati spremišta sirijskog kemijskog oružja.

Relativno blizu, u Crvenom moru nalaze se i 'supernosač' aviona Nimitz, krstarica Princeton, te razarači William P. Lawrence, Stockdale i Shoup. Sjeverom Arapskog mora plovi nosač aviona Harry S. Truman, skupa s brodovljem koje ga štiti. Sve skupa, to je skoro 20 plovila koja se brzo mogu angažirati u ratu u Siriji.

RUSIJA
Zasad jedina sila u moru pred Sirijom koja na obali ima svoju bazu – Tartus. Doduše, prema više izvora, to već godinama nije klasična vojna baza.

Russia Today, medijski TV projekt ruske vlade, spominje, ali ne potvrđuje informacije o velikom broju ruskih ratnih brodova poslanih u istočni Mediteran. Među njima su navodno, ili će biti do kraja mjeseca: desantni brodoviNikolaj Filičenkov, Aleksandr Šabalin, Admiral Nevelski i Peresvet, zatim razarač Nastojčivij, korveta Štil, raketna topovnjača Ivanovec, raketna krstarica Moskva te fregate Smetljivij i Neustrašimij. Tu je i izviđački brod Priazovje praćen desantnim brodovima Minsk i Novočerkassk

Nije objašnjeno što bi toliko brodova, posebno desantnih, radilo u zoni očekivanog rata. Pogotovo ako je vjerovati izjavama ruskog vojnog vrha da ne namjerava ratovati 'ni posredno ni neposredno'.

Jedina preostala objašnjenja koja nam se nameću su tradicionalna 'demonstracija mišića', pokazivanje značaja, ili pak proizvodnja vlastitog smisla kod kuće – situacije pojačane napetosti poput ove mogu koristiti vojnoj industriji kod budućih donošenja budžeta...


FRANCUSKA
Fregata Chevalier Paul, jedna od najmodernijih kojima ova država raspolaže, namijenjena je proturaketnoj obrani. Tu je i transportni brod Dixmude. Vojni vrh demantira da će sudjelovati u vojnoj akciji, ali sudjeluju u treninzima i pripremama operacije. Bude li Francuska sudjelovala u napadačkim akcijama, to će vjerojatno činiti zračne snage.

ITALIJA
Dva talijanska ratna broda, fregata i razarač torpeda, spremni su za isplovljavanje, ali trebali bi se uputiti ne u Siriju, nego prema susjednom Libanonu. Zbog straha od širenja sukoba i na tu državu, Talijani žele zaštititi 1100 talijanskih vojnika koji se tamo nalaze u sklopu UN-ovih postrojbi.

VELIKA BRITANIJA

Pretpostavlja se da su u Sredozemlju nosač helikoptera HMS Illustrious, fregate Westminster i Montrose, amfibijski brod Bulwark, nuklearna podmornica Tireless te šest pomoćnih brodova Kraljevske mornarice. No zasad teško da će smjeti sudjelovati u napadima koje najavljuje SAD jer je premijer David Cameron neočekivano izgubio potporu za vojnu intervenciju u parlamentu.