NAKON VOJNOG UDARA

Honduraški predsjednik nudi amnestiju prethodniku

13.07.2009 u 07:57

Bionic
Reading

Prijelazni honduraški predsjednik Roberto Micheletti izjavio je u nedjelju da svrgnutom izabranom predsjedniku Manuelu Zelayi neće biti dopušten povratak na vlast ni pod kojim okolnostima, ali će dobiti pomilovanje ako se ‘tiho’ vrati u domovinu.

‘Ako se tiho vrati i pojavi pred vlastima, ne vidim nikakav problem da ga se pomiluje’, rekao je Micheletti u razgovoru za Reuters u predsjedničkoj palači u Tegucigalpi.

Michelleti, koji je kao predsjednik parlamenta preuzeo dužnost predsjednika države nakon svrgnuća Zelaye 28. lipnja, naglasio je da se on neće vratiti na vlast ni pod kojim okolnostima. Time prijelazni honduraški predsjednik nastavlja prkositi UN-u, Organizaciji američkih država i američkom predsjedniku Baracku Obami koji su zatražili povratak Zelaye na vlast.

Honduraški parlament i vrhovni sud naredili su vojsci da svrgne Zelayu nakon što je objavio da namjerava raspisati referendum o ukidanju ograničenja predsjedničkih mandata. Honduras dopušta samo jedan predsjednički mandat, a Zelayi je on trebao isteći u siječnju.

Michelettijeva prijelazna administracija o rješenju krize pregovara sa Zelayinim predstavnicima uz posredništvo kostarikanskog predsjednika Oscara Ariasa. No razgovori zasad nisu donijeli nikakva rezultata.