BLAGO RAZOČARANJE

Obami pada popularnost

12.07.2009 u 20:19

Bionic
Reading

Pet mjeseci nakon donošenja plana za spas američkoga gospodarstva, teškog 787 milijardi dolara, prva svjetska ekonomija pokazuje znakove oporavka, ali sporo. Nacija je nestrpljiva, a nezaposlenost je i dalje rekordna. Obama je i dalje popularan, no posljednje ankete pokazuju da raste broj onih koji sumnjaju u njegov plan za oporavak zemlje

Ankete pokazuju da Obamina popularnost pada, ovisno o izvoru, od tri do 10 posto, javlja HRT.

Analitičar Stephen Hess kaže da na mjestu Obaminih savjetnika ne bi bio zabrinut, ali ne bi ni podcjenjivao prve znakove nezadovoljstva. Hess kaže da su Amerikanci djelomično strpljivi jer im se sviđa Obamina osobnost i njegova obitelj, no od toga se ne plaćaju mjesečni računi.

Bez posla je 15 milijuna Amerikanaca. Najveći je problem sporost birokracije - od 787 milijarda dolara za poticaj, dosad je potrošeno tek deset posto novca. No mnogi misle da vlada već sada mora intervenirati s novim poticajnim planom.

Novoga poticajnog plana, međutim, zasad neće biti. Obamina administracija poručuje - plan nije kreiran da riješi probleme u nekoliko mjeseci, već u dvije godine. Kažu da bi bez intervencije vlade bez posla ostalo mnogo više ljudi i da će u sljedećih 100 dana stvoriti 600 tisuća radnih mjesta.

Za Baracka Obamu, koji je položaj šefa države preuzeo prije manje od pola godine, problem bi moglo biti kratko pamćenje i nacije i svijeta. Ekonomija koju je u katastrofalnom stanju naslijedio od republikanaca polako, ali sigurno postaje Obamina ekonomija.