EUROPSKA KOMISIJA O VUKOVARU

'Dvojezičnost je u nadležnosti država članica EU-a'

03.09.2013 u 15:30

Bionic
Reading

Europska komisija nema komentara na događaje u Vukovaru, u kojem su prosvjednici skinuli ploče s dvojezičnim natpisima, jer to pitanje spada u nacionalna zakonodavstva, izjavio je u utorak glasnogovornik Komisije Dennis Abbott

'Poštovanje jezične i kulturne raznolikosti jedan je od kamena temeljaca Europske unije, to je upisano u europske ugovore i zakone, ali jezična politika je u nadležnosti država članica i odluke o postavljanju dvojezičnih natpisa nisu regulirane europskima zakonima', rekao je Abbott, glasnogovornik povjerenice Andrule Vasiliu, zadužene za obrazovanje, kulturu i višejezičnost.

Na primjedbu novinara da bi Komisija u ovom slučaju uputila oštru izjavu da je Hrvatska zemlja kandidatkinja, a ne punopravna članica, glasnogovornica Komisije Pia Ahrenkilde Hansen je rekla da je to hipotetsko pitanje na koje nema komentara.

Glasnogovornik Abbott je dodao da Komisija potiče 'poštovanje i toleranciju, ali kada govorimo o dvojezičnim natpisima, to je u nadležnosti država članica. Mi se u to ne možemo miješati'.

Kazao je da Komisija razumije osjetljivost takvih pitanja i da poziva na toleranciju jer je poštovanje jezične i kulturne raznolikosti jedna od temeljnih vrijednosti EU-a.