ODGOVORNE TREBA KAZNITI

Sjećanje na žrtve u Srebrenici

11.07.2009 u 16:05

Bionic
Reading

Više od dvadeset tisuća ljudi okupilo se u subotu u Srebrenici, gdje je obilježena četrnaesta obljetnica genocida nad Bošnjacima što su ga u srpnju 1995. godine počinile snage bosanskih Srba pod zapovjedništvom Ratka Mladića

Nakon pada enklave pod zaštitom Ujedinjenih naroda ubijeno je više od osam tisuća bošnjačkih dječaka i muškaraca, a posmrtni ostaci njih 534 tijekom dana pokopani su na spomen-groblju u Potočarima gdje je u vrijeme rata bila baza mirovnih snaga Ujedinjenih naroda.

Podsjećajući na tu tragediju, načelnik općine Srebrenica Osman Suljić, i sam svjedok genocida, kazao je da je bol svih preživjelih i danas velika i nemjerljiva.

Očekivanja Srebreničana nisu velika, istaknuo je Suljić, pojašnjavajući kako oni žele prije svega da njihov grad bude istinska multietnička zajednica, da se genocid nazove pravim imenom i da ga se prestane negirati te da se žrtve dostojno pokopaju, a odgovorni za zločin primjereno kazne.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić podsjetio je kako su među pokopanima u subotu i tijela 46 žrtava koje su bile malodobne u vrijeme kada su ubijene.

To, istaknuo je Silajdžić, dovoljno govori o razmjerima zločina počinjenih prije četrnaest godina, koji su utvrđeni i u presudi Međunarodnog suda pravde (ICJ) koja kaže da je u Srebrenici doista počinjen genocid.

Silajdžić je ocijenio da se ta presuda ignorira kao što se ignoriraju i brojne obveze koje proistječu iz Daytonskog sporazuma, prije svega ona da se svim protjeranima mora osigurati pravo na povratak u predratne domove.

Snažnu poruku Silajdžić je uputio vlastima u Beogradu.

'Našim susjedima, a posebice Srbiji, šaljemo poruku da želimo dobrosusjedske odnose, ali da to nije moguće u potpunosti ostvariti sve dok Srbija ne prizna odgovornost za zločine koje je počinio bivši beogradski režim te dok Ratka Mladića drži na slobodi, a istodobno proganja one koji su nas branili', rekao je Silajdžić, pozdravljajući istodobno postupke Hrvatske odnosno Crne Gore koje su usvojile posebnu rezoluciju o Srebrenici.

Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko istaknuo je da pravde za srebreničke žrtve neće biti bez kažnjavanja odgovornih, što je preduvjet da cijela zemlja krene naprijed.

'Pravda je ta koja će spriječiti trijumf zla', kazao je Inzko, kritizirajući istodobno one koji pokušavaju umanjiti ili negirati počinjene zločine jer time siju sjeme buduće mržnje.

Američki veleposlanik u BiH Charles English također je upozorio one koji pokušavaju negirati genocid u Srebrenici.

Podsjetio je na riječi predsjednika Baracka Obame koji je pokolj u Srebrenici nazvao 'mrljom na kolektivnoj savjesti čovječanstva' te je dodao kako oni koji negiraju ili umanjuju počinjene zločine postižu samo da ta mrlja postane još veća.

'Ponovo moramo priznati da je svijet propustio reagirati i da nije spriječio pokolj nedužnih u Srebrenici', rekao je English, istaknuvši kako se upravo zbog toga mora barem pomoći obnovi Srebrenice, osigurati da se zna puna istina o tome što se u njoj zbivalo 1995. godine te kazniti odgovorne za počinjene zločine.

Džumu-namaz, vjerski obred tijekom pokopa identificiranih žrtava srebreničkog masakra, i ove je godine predvodio poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić. On je kazao kako ne može biti nikoga tko na ovaj dan ne osjeća stid i tko može kazati kako ne zna što se zbilo u Srebrenici 11. srpnja 1995. godine.

'Ovo je mjesto i ovo je dan kada svi trebamo upamtiti da je ljubav, a ne mržnja naš zajednički spas, da je mir, a ne rat naša zajednička sreća, da je suživot, a ne nasilje naša zajednička blagodat, da je istina, a ne laž naš zajednički izlaz iz mraka na svjetlost, da je pravda, a ne krivnja naše zajedničko pravo te da je pomirenje, a ne osveta naša zajednička obveza', bila je Cerićeva poruka okupljenima u Potočarima, gdje od subote počivaju ostaci 3749 žrtve genocida.

Međunarodno povjerenstvo za nestale osobe (ICMP) čije je sjedište u Sarajevu objavilo je da su dosad identificirali posmrtne ostatke 6186 srebreničkih žrtava čija su tijela pronađena u nekoj od brojnih masovnih grobnica.