UMBERTO ECO OCJENJUJE

Talijani su problem Italije, a ne Berlusconi

10.07.2009 u 20:49

Bionic
Reading

Slavni pisac Umberto Eco smatra da su Talijani koji glasaju za Silvija Berlusconija glavni problem Italije, a ne sam Berlusconi. Svoje sunarodnjake je pozvao da reagiraju kako se ne bi našli u sličnoj situaciji kakvu su proživjeli za vrijeme fašizma

'Silvio Berlusconi nije talijanski problem. Povijest je prepuna avanturista, bez karizme, sa slabim smislom za državu, ali s vrlo razvijenim smislom za svoje vlastite interese, koji su željeli uspostaviti osobnu vlast zaobilazeći parlamente, sudove i ustave', napisao je veliki talijanski intelektualac i pisac u tjedniku L'Espresso.

'Kad je društvo takvim pojedincima dozvolilo da se tako ponašaju, besmisleno je zbog toga napadati te pojedince, već društvo koje im je dozvolilo da to rade', napisao je slavni autor romana 'Ime ruže'.

Eco, naime, smatra da je beskorisno napadati Berlusconija, kad je većina Talijana prihvatila sukob interesa, za koje je odgovoran šef vlade, vlasnik carstva Fininivest, koji kontrolira televizijsku grupaciju Mediaset.

Pisac osuđuje talijansko bolesno društvo, a brani slobodu medija, koja je ugrožena prijedlogom zakona koji predviđa vrlo stroge kazne u slučaju objavljivanja članaka o istragama ili procesima u tijeku.

'U istinskim demokracijama nije potrebno braniti slobodu medija jer je nitko ne namjerava ograničavati. Ali zašto vikati i upozoravati na to ako talijansko društvo nije zainteresirano za takve probleme', istaknuo je u svom tekstu Eco.

Podsjeća kako su fašisti 1931. naredili da 1.200 sveučilišnih profesora toga doba položi zakletvu režimu. 'Samo 12 profesora je odbilo i izgubilo svoja radna mjesta. Možda je preostalih 1.188 profesora imalo časne razloge, ali je samo 12 onih koji su rekli 'ne' spasilo čast sveučilišta i, konačno, čast zemlje', naglašava Umberto Eco.

'Eto zašto je nekad potrebno reći 'ne'', zaključio je pisac koji sebe smatra pesimistom čija intervencija 'neće ničemu poslužiti'.