Svijet PANIKA U BIH

Preminuo ginekolog zaražen virusom HIV-a

  • Autor: tportal.hr
  • 10.7.2009 11:55:56
  • 10.7.2009 11:49:06

Tuzlanski ginekolog, zaražen virusom HIV-a, preminuo je u četvrtak u Tuzli. U proteklih nekoliko dana u Savjetovalištu za HIV/AIDS Univerzitetsko–kliničkog centra (UKC) Tuzla na viruse HIV i hepatitis C testirano je 150 osoba i svi rezultati su negativni, priopćili su članovi Liječničke komore Tuzlanskog kantona na konferenciji za novinare

Zbog panike koja je u javnosti nastala nakon objavljivanja informacije da je poznati tuzlanski ginekolog zaražen virusom HIV-a, prezentirane su i informacije o načinima obolijevanja i prenošenja HIV virusa, inkubaciji te ostalim rizicima koje AIDS nosi sa sobom i o metodama prevencije.

Direktor Klinike za ginekologiju i porodništvo UKC Zlatan Fatušić rekao je da odluku hoće li se testirati na HIV donosi svaki pojedinac, prema tome i liječnici i medicinski radnici, te da ne postoji obaveza testiranja, prenosi Avaz.

'Mi smo se i do sada pridržavali pravila, koristili zaštitnu opremu i pažljive metode rada te na taj način štitili i sebe i pacijenta, i do sada nije bilo slučajeva prenošenja virusa', kazao je on.

Stručnjaci iz područja infektologije, ginekologije i medicine rada danas su kazali da nema razloga za paniku među stanovništvom.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još