14. GODIŠNICA GENOCIDA

Ostaci više od 500 žrtava ispraćeni ka Srebrenici

09.07.2009 u 13:59

Bionic
Reading

Posmrtni ostaci više od pet stotina žrtava genocida u Srebrenici ispraćeni su u četvrtak iz komemorativnog centra u Visokom kod Sarajeva da bi tijekom dana bili otpremljeni ka Potočarima, gdje će biti pokopani u subotu.

Na putu u Srebrenicu kamioni s tijelima Bošnjaka ubijenih u Srebrenici u srpnju 1995. zaustavili su se u Sarajevu pred zgradom Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Počast žrtvama uz nekoliko stotina članova obitelji poginulih i nestalih Srebreničana odali su i predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić te član Predsjedništva Haris Silajdžić.

Među posmrtnim ostacima 534 žrtve srebreničkog masakra, koji su radi pokopa prevezeni u četvrtak, su i posmrtni ostaci dvojice 14-godišnjih dječaka: Mehudina Alića i Izudina Alagića. Najstarije identificirane žrtve su Safet Osmanović i Salih Mešanović koji su u vrijeme kada su ubijeni imali po 75 godina.

Središnja komemoracija žrtvama genocida u Srebrenici u kojemu su snage bosanskih Srba 1995. godine ubile više od osam tisuća bošnjačkih dječaka i muškaraca će, kao i svake godine, biti održana 11. srpnja.

Kako se očekuje, komemoraciji će nazočiti velik broj domaćih dužnosnika i predstavnika međunarodne zajednice a vjerski obred tijekom zajedničkog pokopa identificiranih žrtava predvodit će poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić.