ALEKSANDAR CVETKOVIĆ

Izrael izručio BiH bosanskog Srbina zbog Srebrenice

15.08.2013 u 21:49

Bionic
Reading

Bosanski Srbin Aleksandar Cvetković izručen je u četvrtak kasno navečer iz Izraela pravosudnim vlastima Bosne i Hercegovine, potvrdilo je Tužiteljstvo BiH

U priopćenju državnog tužiteljstva koje je tim povodom objavljeno u Sarajevu stoji kako će za Cvetkovića odmah biti zatraženo određivanje mjere pritvora kao i da će protiv njega biti podignuta optužnica za sudjelovanje u genocidu.

Cvetković je tijekom rata u BiH bio pripadnikom 10. diverzantskog odreda vojske bosanskih Srba i tereti ga se da je sudjelovao u genocidu počinjenom nad Bošnjacima Srebrenice nakon pada te enklave u srpnju 1995. godine.

Cvetković je izravno osumnjičen da je osobno pucajući iz vatrenog oružja kao pripadnik streljačkog voda, zajedno s drugim pripadnicima 10. diverzantskog odreda sudjelovao u ubojstvu više od 800 bošnjačkih muškaraca i dječaka na farmi u Branjevu 16. srpnja 1995. godine.

Radeći na istrazi u ovom predmetu, tužitelj i istražitelji Tužiteljstva BiH su došli do saznanja da je Aleksandar Cvetković prije više godina napustio Bosnu i Hercegovinu.

U suradnji s Interpolom i izraelskim vlastima 2010. godine lociran je u Izraelu, nakon čega je Tužiteljstvo BiH pokrenulo aktivnosti za njegovo izručenje Bosni i Hercegovini.

U razdoblju od tri godine, koliko je trajao ekstradicijski proces, izraelske pravosudne institucije su odbile sve Cvetkovićeve žalbe, a na kraju je potvrđena odluka Vrhovnog suda i izraelskog ministra pravosuđa o njegovom izručenju pravosuđu BiH.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine je s djelatnicima Tužiteljstva BiH nazočio procesu izručenja i predaje osumnjičenog pravosuđu BiH u sarajevskoj zračnoj luci.

Tužiteljstvo BiH posebice se zahvalilo na suradnji Središnjem uredu Interpola u Lionu - Odjelu za potrage za bjeguncima, kao i izraelskom ministarstvu pravosuđa, Uredu tužiteljstva - Odjelu za međunarodne odnose.

"Ovo izručenje je jasna poruka svim osumnjičenima za ratne zločine koji se skrivaju u inozemstvu da će pravosuđe Bosne i Hercegovine dokazati da je pravda dostižna te će poduzimati sve aktivnosti s ciljem pronalaska i izručenja svih osumnjičenih za ratne zločine, ma gdje se nalazili, radi njihovog procesuiranja u Bosni i Hercegovini", stoji u priopćenju Tužiteljstva BiH.