DO POSLJEDNJEG DAHA

Muslimansko bratstvo saziva nove prosvjede

15.08.2013 u 15:21

  • +8

Neredi u Egiptu

Izvor: Reuters / Autor: Muhammad Hamed

Bionic
Reading

Egipatsko Muslimansko bratstvo pozvalo je u četvrtak svoje pristaše na nastavak prosvjeda u Kairu, nakon što je u obračunu snaga reda s prosvjednicima dan ranije ubijeno više od 460 ljudi, javljaju agencije i ističu da je to bio jedan od najkrvavijih dana u novijoj povijesti zemlje

Tijekom noći Kairo i ostali gradovi su uglavnom bili mirni, a u prijepodnevnim satima Egipćani su oprezno počeli izlaziti na ulice. Privremene vlasti, iza kojih stoji vojska, uvele su dan ranije policijski sat i izvanredno stanje u glavnom gradu i deset drugih provincija.

No, smatraju analitičari, nije sigurno da li će moćna vojska moći odoljeti bijesu milijuna pristaša svrgnutog predsjednika Mohameda Mursija. Novi mogući okršaj se može očekivati u poslijepodnevnim i večrnjim satima za kada je Muslimansko bratstvo sazvalo nova okupljanja u znak prosvjeda protiv brutalnosti snaga reda i velikog broja ubijenih.

Agencije podsjećaju da je ovo treće masovno ubijanje islamskih prosvjednika od kada je prije šest tjedana izvršen vojni udar, a Mursi uhićen i zatočen.

Prema službenim podacima, od 464 poginulih 421 su civili, a njih 43 policajci, dok je oko 3.600 ljudi ozlijeđeno. Broj mrtvih bi međutim mogao rasti zbog velikog broja teže ozlijeđenih. Islamisti tvrde da vlasti umanju broj žrtava te da je u intervenciji snaga reda poginulo 2200 ljudi, a više od 10.000 je ozlijeđeno.

Neki od utjecajnih Egipćani koji su krajem srpnja izašli na ulice kako bi 'dali mandat' svemoćnoj vojsci da se obračuna s 'teroristima', ogradili su se od ove ubilačke operacije. Potpredsjednik Mohamed ElBaradei, dobitnik Nobelove nagrade za mir, dao je ostavku i poručio da odbija 'preuzeti odgovornost za posljedice odluka s kojima se ne slaže'.