PRLJAVI NOVAC U BANKAMA

Financijska kriza osnažila organizirani kriminal

09.07.2009 u 07:30

Bionic
Reading

Svjetska financijska kriza ponudila je organiziranom kriminalu jedinstvenu priliku da se vrati u globalni bankovni sustav iz kojeg je uklonjen mjerama uvedenim nakon terorističkih napada 11. rujna, rekao je čelni UN-ov dužnosnik za borbu protiv kriminala.

Antonio Maria Costa, izvršni ravnatelj UN-ovog ureda za trgovinu drogom i kriminal rekao je da je do financijske krize 2008. bankovni sustav "bio vrlo aktivan i čist" što je organizirani kriminal primoralo da se vrati gotovinskim transkacijama.

"To je u osnovi bilo stanje do financijske krize koja je počela kao problem likvidnosti, nespremnosti banaka da se angažiraju na međubankovnim transakcijama", rekao je Costa.

"Tako s jedne strane imate priljev, resurse, gotovinu iz organiziranog kriminala a s druge vrlo nelikvidne banke koje žude za gotovinom. To je stvarno mogućnost organiziranom kriminalu da prodre u financijski sustav".

Costa je svoje ocjene iznio na otvaranju UN-ove Incijative za zapadnu Afriku, program više agencija za borbu protiv organiziranog kriminala u toj sukobima pogođenoj regiji koja je posljednjih godina postala tranzitno čvorište za kokain iz Južne Amerike koji ide prema Europi.

On je rekao da problem banaka u koje je prodro organizirani kriminal nije doista problem u osiromašenoj Africi, ali da raste u Južnoj Americi i Europi što doprinosi porastu organiziranog kriminala u regiji.

Costa je rekao da se zločinačke organizacije bave i krijumčarenjem krivotvorenih lijekova, ukradene nafte kao i toksičnog otpada koji se odlaže u zapadnoj Africi kako bi se izbjegli strogi propisi o zaštiti okoliša koji su drugdje na snazi.