DAN POSLIJE MASAKRA

Broje se mrtvi; zatvorene sve banke u Egiptu

Bionic
Reading

Egipat se priprema na novi dan pod visokom napetošću nakon krvavog rastjerivanja prosvjeda u Kairu kojim se zahtijevao povratak predsjednika Mohameda Mursija a u kojima je smrtno stradalo 280 osoba prema službenim podacima te 2200 po podacima Muslimanskog bratstva. Jutros nije zabilježen ni jedan incident u zemlji

Islamisti su pozvali na nove prosvjede dok su snage reda upozorile da neće dopustiti nikakvo okupljanje, nakon što su preuzele nadzor nad dva trga u Kairu gdje su pristaše Mursija kampirale mjesec i pol dana.

Tijekom intervencije egipatskih snaga sigurnosti širom zemlje, koja je počela u srijedu ujutro, smrtno je stradalo najmanje tisuću, a ranjeno oko deset tisuća osoba, izjavio je za agenciju Anadolija glasnogovornik Stranke slobode i pravde, političkog krila Muslimanske braće, Murat Ali.

'Vojska se pripremila za još veće zločine. Pozivamo međunarodnu javnost da u što kraćem roku internvenira i zaustavi zločine u Egiptu', rekao je Ali, naglasivši da će poziv vojsci, osim nasilja koje vrši policija, značiti potpuno preuzimanje kontrole nad zemljom.

Ali je iznio strah da bi broj poginulih i ozlijeđenih mogao rasti.

Najavivši nastavak prosvjeda na trgovima, Ali je rekao da pripadnici Muslimanske braće nikada nisu koristili oružje.

'Mi smo na samom početku iznijeli naše protivljenje korištenju oružja. Naši ljudi su ubijani oružjem, a ta se ubojstva nastavljaju.'

Istaknuvši da je veza sa trgom Rabijatul Adeviyye u potpunosti prekinuta, Ali je kazao da 'na trgove nitko niti ulazi niti izlazi'.

'Na okolnim zgradama su snajperisti koji ubijaju ljude. Mi ćemo nastaviti sa prosvjedima i nećemo napustiti trgove. Mislimo da će zločini biti nastavljeni, stoga pozivamo međunarodnu javnost da intervenira u najkraćem mogućem roku', zaključio je Ali.

Predsjednik Egipatske burze Muhammed Umran i guverner Središnje banke Egipta Hisam Ramiz obavijestili su javnost da će 'zbog nemilih događanja u zemlji, u četvrtak će biti zatvorene sve banke i burze', prenio je dopisnik agencije Anadolija.

Ramiz je dodao da zbog sukoba koji potresaju Egipat, banke nisu bile operativne ni u srijedu, a tako će biti i danas i sutra.

Egipatska burza srijedu je zaključila sa gubitkom od 1,7 poena.
Dok je dobitnik Nobelove nagrade za mir Muhamed ElBaradei dao ostavku na mjesto zamjenika predsjednika odbijajući 'snositi posljedice odluka s kojima se nije slagao', premijer kojega je imenovala vojska Hazem Beblavi pohvalio je policiju zbog 'velike suzdržanosti'.

Međunarodna zajednica koja je pokušala s posredovanjem kako bi se izbjegao dramatičan ishod osudila je upotrebu nasilja za rastjerivanje dva okupljališta tisuća islamista pristiglih sa ženama i djecom zahtijevati povratak na vlast prvog demokratski izabranog predsjednika u zemlji.