EGIPATSKI PREMIJER OPRAVDAVA:

'Ovo što se dogodilo u Kairu bilo je neophodno'

  • +19

Neredi u Kairu

Izvor: Reuters / Autor: Stringer

Bionic
Reading

U policijskim i vojnim akcijama protiv pristaša svrgnutog predsjednika Mohameda Mursija u Egiptu je u srijedu poginulo 149 ljudi, objavilo je ministarstvo zdravstva, a policija je objavila da potpuno nadzire trg Raba te da je privela visoke dužnosnike Muslimanskog bratstva, javljaju agencije te izvještavaju da je broj žrtava veći od službenih

Ministarstvo zdravstva objavilo je da je u sukobima diljem Egipta ubijeno 149, a ozlijeđeno su 1.403 osobe.

Trg Raba al-Adavija, veći od dvaju trgova u Kairu na kojima su pristaše svrgnutog predsjednika islamista Mohameda Morsija prosvjedovale, sada je 'potpuno pod nadzorom vlasti', ustvrdio je pak visoki dužnosnik sigurnosnih službi za agenciju AFP.

Javnosti se obratio i egipatski premijer Hazem el-Beblawi kazavši da je 'ono što se dogodilo bilo neophodno, jer ne mogu postajati prava bez uvažavanja državne vlasti.' Zahvalio se policiji na 'krajnjoj suzdržanosti'.

Agenciji Reuters je visoki dužnosnik egipatskih sigurnosnih snaga rekao da je policija privela čelnike Muslimanskog bratstva Isama al Iryana i Muhammada al Baltagiya te islamističkog propovjednika pošto je rastjerala prosvjedne kampove u Kairu, no uhićenje lidera muslimanske braće demantirao je ministar unutarnjih poslova Muhammad Ibrahim.

Broj žrtava veći je od službenih podataka, navode agencije jer je novinar AFP-a samo na kairskom trgu Raba al-Adavija, epicentru prosvjeda protiv vlasti i vojske koja je Mursija svrgnula i uhitila početkom srpnja, vidio tijela 124 prosvjednika.

Francuska agencija dodaje da egipatsko ministarstvo nije objavilo nikakvih službenih podataka o žrtvama s trga Nahda na kojem su dopisnici AFP-a vidjeli trupla, neka od njih pougljenjena.

U Ismailiji, gradu na Sueskom kanalu, u sukobu policije i prosvjednika poginulo je 15 ljudi. Većina ih je ubijena iz vatrenog oružja s bojevom municijom, dok su neki podlegli ozljedama zadobivenim gumenim mecima, prenosi agencija Reuters.

Ista agencija prenosi da je u sukobima između pristaša i protivnika Mursija i policije ubijeno deset osoba u Aleksandriji u srijedu. Dodaje da je sukoba bilo u nekoliko četvrti te mediteranske luke.

Muslimansko bratstvo tvrdi da je u sukobima više od 2.200 mrtvih i više od 10.000 ozlijeđenih.