NI UZ FAKTOR BELLUCCI

Kusturici u BiH ne daju vojnu opremu za film

14.08.2013 u 15:13

Bionic
Reading

Snimanje novog filma Emira Kusturice u kojemu naslovnu ulogu treba igrati slavna talijanska glumica Monica Bellucci još nije ni počelo a već je izazvalo skandal u Bosni i Hercegovini čiji je teritorij kontroverzni redatelj izabrao za glavnu lokaciju nove filmske ratne drame po naslovom 'Na mliječnom putu'

Kako su prenijeli lokalni mediji, na zahtjev koji je stigao iz ureda predsjedatelja Predsjedništva BiH Željka Komšića zaustavljena je provedba odluke kojom je Kusturici za snimanje ovog filma odobreno korištenje opreme i naoružanja u vlasništvu Oružanih snaga BiH.

Komšićev savjetnik Damir Bećirović kazao je za Oslobođenje kako zahtjev za uporabu resursa oružanih snaga nije uopće stigao do Predsjedništva BiH.

'U svakom slučaju ako se i to nađe na dnevnom redu Predsjedništvo BiH o tome odlučuje konsenzusom', kazao je Bećirović.

Spornu odluku ranije je potpisao zamjenik ministra obrane BiH Mirko Okolić, kadar Srpske demokratske stranke (SDS) i u njoj stoji kako se producentskoj kući koja radi za Kusturicu odobrava uporeba dva vojna kamiona, tri protuzrakoplovna topa, tri puškostrojice, dvije haubice, dva minobacača, dva oklopna vozila a sve to uz osoblje potrebno za rukovanje.

Vršitelj dužnosti načelnika glavnog stožera OS BiH general Anto Jeleč potvrdio je kako je naknadno zaustavio provedbu odluke što ju je potpisao doministar Okolić.

Pojasnio je kako je to učinjeno jer nisu zatražene suglasnosti Predsjedništva BiH kako to predviđa zakon.


Da je odluka stavljena izvan snage potvrdio je i doministar Okolić dodajući kako je razlog to što nije bilo precizino definirano tko će platiti štetu ukoliko se vojna oprema izgubi ili ošteti.

On drži kako u svemu ne bi trebalo biti ničega spornog jer je slična oprema posuđena i za snimanje filma 'U zemlji krvi i meda' hoollywoodske dive Angeline Jolie a u zahtjevu producentske kuće navodno stoji kako scenarij za novi Kusturičin uradak 'nema nacionalni predznak'.

I dok čekaju vojnu opremu Kusturica koji se u svom novom filmu kani iskušati i kao glumac te Monica Bellucci su već doputovali u Trebinje gdje bi trebalo početi snimanje filma.

Dok je Kusturica izjavio kako će njegov novi uradak biti 'povijesno-avanturistički' film.

Redatelj je zamislio da film bude prvi puta prikazan na festivalu u Cannesu 2014. godine.