BEČKI DER STANDARD

'Milanović je reagirao kao političar visoke klase'

08.08.2013 u 11:58

Bionic
Reading

Zvižduci u Kninu odnosno pokušaj ušutkavanja premijera Zorana Milanovića na proslavi godišnjice Oluje odjeknuli su i izvan granica Hrvatske pa se tako bečki liberalni dnevnik Der Standard tim događajem bavi u jednom komentaru zaključujući da 'uvrede Milanoviću najavljuju vruću političku jesen'

Zvižduci za premijera Milanovića' naslov je komentara novinara Der Standarda Siniše Puktalovića o incidentu koji se dogodio u Kninu tijekom proslave Oluje. U njemu se ističe da su 'premijera Milanovića vrijeđali i zviždali mu dok je držao govor o važnosti pomirenja na Balkanu' te da je 'Milanović na ovu neugodnu situaciju reagirao kao političar visoke klase pozvavši još jednom na kraju na jedinstvo svih hrvatskih građana'.

Der Standard citira rečenicu premijera Milanovića o 'ljubavi koju za Hrvatsku osjećaju pripadnici nacionalnih manjina', što je bila i replika na izjave Ruže Tomašić 'iz nacionalističke stranke HSP-AS' o tome kako bi Srbi trebali dokazati lojalnost Hrvatskoj. Politički je efekt akcije zviždanja veliki, konstatira Der Standard te napominje kako se na taj način 'željelo s nacionalne pozornice i tijekom jednog od medijski najpokrivenijih događaja godine poslati poruku u javnost da su građani masovno nezadovoljni Milanovićevom politikom'. Također, 'time se želi sugerirati da je došlo vrijeme promjene vlasti', na koju bi onda 'došla stranka kojoj nije stalo do pomirenja'.

U komentaru se napominje da su svi nazočni političari, od predsjednika Ive Josipovića do bivše premijerke Jadranke Kosor, osudili zviždanje Milanoviću, a 'predsjednik opozicijskog HDZ-a Tomislav Karamarko na svoj tipično 'alarmantan' način zaključio je da SDP 'uništava Hrvatsku'.

Za 'političku desnicu' ova je 'organizirana ili ne, akcija zviždanja' bila uspjeh, koji najavljuje 'vruću političku jesen', u kojoj će se opet 'govoriti protiv manjina, napose srpske'. 'Za nadati se kako to neće utjecati na premijera Milanovića koji bi trebao nastaviti sa svojim nastojanjima pomirenja u Hrvatskoj i na Balkanu', zaključuje Der Standard.