POZIVI NA SUZDRŽANOST

Ujguri i dalje prosvjeduju u Xinjiangu

08.07.2009 u 11:02

Bionic
Reading

Oko 200 pripadnika Ujgura, naoružanih oružjem kućne izrade, prosvjedovalo je u srijedu u Urumqi, glavnom gradu kineske provincije Xinjiang, na sjeverozapadu zemlje, izvješćuje AFP i dodaje da su se prosvjednici okupili pred kordonom policije

Ujguri pripadaju muslimanskoj manjini u Kini, a najnovija eskalacija etničkih tenzija počela je u nedjelju ujgurskim prosvjedima koji su izazvali sukobe s većinskim kineskim narodom Han. U nedjelju je, prema službenim kineskim izvorima, u sukobima dviju strana poginulo 156 ljudi

'I prošle noći je oko 300 pripadnika naroda Han probilo policijski kordon koji razdvaja dvije zajednice i napalo naše domove i pretuklo 50-godišnjeg muškarca', izjavio je u srijedu mladi 20-godišnji musliman Akbar, prenose strane agencije.

U utorak su pripadnici naroda Han zauzeli ulice grada Urumqija. Naoružani su palicama i mačetama, ali policija je uspjela spriječiti osvetnički pohod.

Sjedinjene Države su 'duboko zabrinute' zbog žrtava nasilja u pokrajini Xinjiang, na zapadu Kine, i pozivaju sve strane na suzdržanost, izjavila je američka državna tajnica Hillary Clinton.

'Duboko smo zabrinuti zbog izvješća o mrtvima i ranjenima u nasilju u zapadnoj Kini. Pokušavamo razlučiti, najbolje što znamo, činjenice i okolnosti iz regije, i pozivamo sve strane da pokažu suzdržanost', rekla je Clinton.
'Znamo da postoji duga povijest napetosti i nezadovoljstva, no najhitnija je stvar da se završi nasilje', istaknula je Clinton.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova
ocijenilo da su etnički sukobi i neredi u kineskoj pokrajini Xinjiang, na sjeverozapadu zemlje, 'unutarnja stvar' Kine.

'Rusija smatra Xinjiang integralnim dijelom Narodne Republike Kine i ocjenjuje da je sve što se ondje događa isključivo unutarnja kineska stvar', stoji u priopćenju ministarstva. Rusija također izražava nadu da će 'akcije kineskih vlasti, poduzete u okviru zakona kako bi se održao javni red, omogućiti brzu normalizaciju stanja u tom području'.