AHMADINEDŽAD TVRDI:

'Iranski izbori su najslobodniji na svijetu'

07.07.2009 u 22:29

Bionic
Reading

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad je u utorak izjavio da su sporni iranski predsjednički izbori bili 'najslobodniji' na svijetu dok oporbeni čelnici kritiziraju mjere sigurnosti uvedene nakon izbora

Tvrdolinijaški presjednik u svom prvom službenom govoru od službene potvrde njegovog ponovnog izbora na izborima 12. lipnja rekao je da ti izbori predstavljaju novi početak za zemlju i da vlada ulazi u 'novo doba'.

'Predsjednički izbori bili su na najslobodniji na svijetu... nova vlada ulazi u novo doba, međunarodno i u zemlji', rekao je Ahmadinedžad. 'Izbori su novi početak za Islamsku Republiku'.

'Naši strani neprijatelji (Zapad) su pokušali pokazati da je glasovanje dvojbeno kako bi potkopali naš potencijal u svijetu', rekao je. 'Oni bi trebali znati da što se više upliću, toliko ćemo mi snažnije i odlučnije ući na međunarodnu scenu'.

Oporbeni čelnici Mehdi Karubi, Mir Hosein Musavi i bivši predsjednik Mohamad Hatami su vlasti pozvali da oslobode uhićene nakon izbora i kritizirali uvedene mjere sigurnosti. 'Nastavak uhićenja i nametnuto izvanredno sigurnosno stanje dovest će do radikaliziranijeg političkog ozračja', upozorili su na Musavijevoj internet stranici i dodali da 'valovi uhićenja moraju stati'.