13. U EUROPI

Austrija dozvolila usvajanje djece istospolnim partnerima!

01.08.2013 u 14:53

Bionic
Reading

Austrija je postala 13. europska država koja omogućava posvajanje djece istospolnim partnerima, javlja Crol.hr. Početkom srpnja austrijski je parlament izglasao amandman kojim se nevjenčanim istospolnim parovima omogućava posvajanje djece, a odluka stupa na snagu 1. kolovoza, samo pet mjeseci nakon što je Europski sud za ljudska prava u predmetu 'X i drugi protiv Austrije' odlučio da je zabrana posvajanja za istospolne partnere diskriminacija

Crol.hr podsjeća kako su se sudu u Strasbourgu obratili lezbijski par i biološki sin jedne od njih, kojem je danas 17 godina, a rođen je izvan bračne zajednice. Austrijsko pravosuđe bilo je uskratilo dvjema ženama koje godinama žive u stabilnoj vezi da posvoje dijete jedna od druge, odnosno ne priznaje pravo postojanja druge majke.

Odluka austrijskoga Vrhovnog suda temeljila se na članku 182§2 austrijskoga Građanskog zakonika koji regulira posvajanje od strane nevjenčanih parova.

Austrijanke su se potom obratile Europskome sudu za ljudska prava koji je presudio da Austrija krši Članak 14 (zabrana diskriminacije) i Članak 8 (pravo na privatan i obiteljski život) Europske konvencije o ljudskim pravima. Sud je zaključio kako austrijska Vlada 'nije predočila valjane i uvjerljive razloge kojima bi dokazala da je zabrana posvajanja djece od strane istospolnih partnera nužna zbog zaštite tradicionalne obitelji ili interesa djeteta'.

Osim Austrije, posvajanje djece istospolnim partnerima dosad su omogućile Belgija, Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Island, Nizozemska, Norveška, Slovenija, Španjolska, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo.