Svijet OBAMA U RUSIJI

Prilika za poboljšanje američko-ruskih odnosa

Američki predsjednik Barack Obama koji boravi u službenom posjetu Moskvi u utorak ujutro je na svom prvom susretu s premijerom Vladimirom Putinom, pohvalivši njegovo političko djelovanje, istaknuo kako je to izvrsna prilika za poboljšanje američko-ruskih odnosa.

Obama je u pohvalio "izvanredan posao" koji je Putin obavio kao ruski predsjednik a potom i kao premijer, iako je prošlog tjedna u razgovoru s američkim medijima Obama Putina nazvao "čovjekom prošlosti".

"Pruža nam se izvrsna prilika za postavljanje čvrstih temelja u rusko-američkim odnosima. Možda se ne slažemo u svemu no, o svemu se možemo dogovoriti, u interesu ruskoga i američkog naroda", kazao je Obama, izrazivši zadovoljstvo zbog "izvrsnih razgovora obavljenih u ponedjeljak u Kremlju s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevim.

Putin je rekao kako računa na Obamu u ponovnom pokretanju i poboljšanju rusko-američkih odnosa. "Povijest rusko-američkih odnosa poznaje razne faze. Bilo je godina tijekom kojih su odnosi bili odlični, a i onih iz kojih se sjećamo hladne rutine, ali i sukoba", rekao je Putin ne preciziravši aludira li na sovjetsko razdoblje ili nedavno razdoblje.

Tijekom dana, nakon sastanka s Putinom, Obama će razgovarati s predstavnicima poslovnih krugova civilnog društva, među kojima će biti i Mihail Gorbačov, a dan će završiti sastankom s ruskim predsjednikom Medvedevim.

Cilj prvoga dana summita ruskih i američkih političara je pokušaj postizanja okvirnog dogovora o smanjenju nuklearnog naoružanja, dogovor o slobodnom prelijetanju američkih vojnih trupa i opreme preko ruskog teritorija do Afganistana te sporazum o reaktiviranju zajedničkog međuvladina odbora.

Obama će svoj posjet Moskvi završiti u srijedu. Potom će otputovati u Italiju na sastanak sedam industrijski najrazvijenijih zemalja i Rusije G8.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još