SPORNO IME

Sjeverna Makedonija ostaje prijedlog

07.07.2009 u 10:15

Bionic
Reading

Matthew Nimetz, posrednik UN-a u grčko-makedonskom sporu oko imena, nije ponudio nikakav novi prijedlog, nego se ponovo kao najrealnija opcija spominje ime Sjeverna Makedonija

SKOPLJE - Nimetz je u Skoplje došao s već poznatim, posljednjim paketom ideja, koji je bio postavljen na pregovarački stol u listopadu prošle godine. Staro-novi prijedlog je Republika Sjeverna Makedonija.

Iako još uvijek neslužbeno, obistinila su se strahovanja makedonske javnosti da predmet pregovora nije samo ime države, već i jezik i identitet. Prijedlog predviđa da pridjev i nacionalnost bude makedonska, s alternativom 'nacionalnost Republike Sjeverne Makedonije', a jezik makedonski, s alternativom 'službeni jezik Republike Sjeverne Makedonije', prenosi B92.

Sugestija da pitanje identiteta bude također u fokusu pregovora je direktno bila upućena od strane visokog predstavnika State Departmenta – Philipa Gordona. Po njemu, riječ je o paketu koji se ne može dijeliti.

I pored dugog razgovora s ministrom vanjskih poslova Antonijom Milošoskim, Nimetz sinoć nije htio priopćiti bilo kakve detalje.

'Imao sam dug i konstruktivan razgovor s ministrom Milošoskim, ali sve detalje saznat ćete na službenoj novinskoj konferenciji', rekao je sinoć Nimetz.

Nimetz će danas ostvariti dva odvojena susreta - s premijerom Gruevskim i s predsjednikom Ivanovom. Odmah nakon toga on putuje za Atenu na razgovor sa grčkom ministricom vanjskih poslova Dorom Bakoyannis.