ZBOG RUSA I TURAKA

Dubrovnik se želi 'vizno odcijepiti' od Hrvatske i EU-a

30.07.2013 u 12:53

Bionic
Reading

Suočeni s drastičnim manjkom turista iz Rusije i Turske nakon uvođena viza za Europsku uniju, u Dubrovniku su ovih dana došli na ideju da se za taj grad uvede režim svojevrsne 'vizne oaze'

U sinoćnjem razgovoru za RTL direktor zračne luke Dubrovnik Roko Tolić apelirao je na vlast da se 'razmisli o uvođenju uvjeta sličnih kao oni koje je uvela država Grčka za otoke u Egejskom moru, gdje je za ove državljane na djelu liberalni vizni režim'.

Kako tvrdi Tolić, ciljanim skupinama turista moguće je dolaziti na egejske otoke na razdoblje do 15 dana bez potrebe za ishodovanjem viza.

Ideju je podržao i gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić koji, doduše, sudeći prema RTL-ovom izvještaju, kao da svrstava Ruse i Turke u neku pričuvnu kategoriju turističke robe konstatacijom da o njima treba voditi računa 'ako nam zakažu Britanci i Skandinavci'.

Tonći Bitanga, vlasnik restorana u Dubrovniku, predlaže uvođenje jednodnevnih viza, ili njihovo oformljivanje na granicama kako bi se skratio postupak koji u Rusiji, primjerice može trajati i desetak dana.

SREDIŠNJA VLAST NE PODRŽAVA INCIJATIVU
Pritok gostiju iz Rusije i Turske ove je sezone u Dubrovniku pao za oko 35 posto. Slične brojke bilježe se i na ostatku hrvatskog Jadrana. Kao najjači argument za takvo stanje navodi se uvođenje viza. Dubrovnik je, inače, do ove godine bio i omiljena jednodnevna destinacija turista koji su za ljetni odmor odabrali obližnju Crnu Goru.

Dubrovačka lokalna inicijativa zasad nailazi na otpor centralne vlasti. Načelnik uprave MVPEI-a za konzularne poslove Vinko Ljubičić izjavio je da 'nije poznato da bi neka članica EU-a suspendirala vizni režim za građane određenih zemalja'. No tu informaciju relativno je lako provjeriti. Ukrajinski Kyiv Post je, primjerice, lani pisao o shemi kojom se, očito, zaobilaze neke regule EU-a, pa su ukrajinski građani koji su putovali na određene grčke otoke poput Rodosa i Lesbosa preko pojedinih turskih luka doista mogli na njima ostati do 15 dana.

Procedura je prilično zamršena, no u Dubrovniku se vjerojatno nadaju da bi na sličan način mogli barem nakratko privući goste iz Crne Gore.

Turističkim radnicima preostaju još nade da bi se pravila EU-a mogla promijeniti kada predsjedanje Unijom dogodine preuzme Grčka, država koja je najavila da će pokušati progurati suspenziju viznih režima za tržišta Istočne Europe.