Svijet GOTOVO STO TISUĆA ZARAŽENIH

Milijada dolara za borbu protiv svinjske gripe

  • Autor: Hina
  • 6.7.2009 16:54:37
  • 6.7.2009 16:52:05

Milijarda dolara potrebna je za borbu protiv pandemije gripe izazvane virusom A(H1N1), rekao je u ponedjeljak glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, a gripa je dosad, po podatcima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) usmrtila 429 i zarazila 94.512 osoba u svijetu.

Po WHO-u broj žrtava narastao je za 47 u usporedbi s podatcima objavljenima u petak na stranicama te organizacije, prenosi agencija AFP.

Novac za borbu protiv te bolesti ne pristiže željenom brzinom, rekao je Ban Ki-moon u ponedjeljak i poručio da je pandemija svinjske gripe svjetski problem koji zahtijeva globalnu solidarnost, navodi agencija Associated Press.

Novac je potreban najsiromašnijim zemljama za kupnju cjepiva i protuvirusnih lijekova, dodao je prvi čovjek UN-a. WHO je ocijenio je da je tzv. svinjska gripa prva atipična gripa stoljeća.

Najviše je napredovala na južnoj polutki, najviše u Argentini (898 zaraženih, 34 žrtve), zatim u Australiji (730 zaraženih, jedna osoba umrla) te u Tajlandu (662 zaražene osobe i četiri umrle).

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još