TALIBANSKA ODMAZDA

U napadu pred bazom NATO-a dvoje ubijenih

06.07.2009 u 09:12

Bionic
Reading

U napadu automobilom bombom pred glavnom bazom NATO-a za južni Afganistan u ponedjeljak ujutro ubijena su dva civila, a najmanje 14 osoba je ranjeno.

Napadač samoubojica poginuo je detonirajući eksploziv u vozilu na ulazu u zračnu luku u Kandaharu, rekao je generalŠer Mohamad Zazai, vojni zapovjednik za područje južnog Kandahara. U eksploziji je poginuo još jedan civil, a ranjeno je 12 civila i dva afganistanska vojnika.

Napad je izvršen dok tisuće američkih marinaca u susjednoj pokrajini Helmand vode ofenzivu širokih razmjera protiv talibana. Tijekom proteklog vikenda pobunjenici su u toj pokrajini ubli trojicu britanskih vojnika. Pokrajina Helmand važno je uporište pobunjeničkih snaga i logistički centar trgovine narkoticima u Afganistanu.

Vojno priopćenje nije navelo da li su poginuli britanski vojnici bili umiješani u operaciju američkih marinaca. Od 2001., kad su koalicijske snage pod američkim vodstvom ušle u Afganistan kako bi svrgnule talibanski režim, poginulo je ukupno 174 pripadnika britanskih snaga.

Islamistički pobunjenici drže nadzor nad većim dijelovima nemirnog juga i istoka zemlje, ugrožavajući vlast u Kabulu. U kolovozu se u Afganistanu održavaju drugi predsjednički izbori otkako su talibani svrgnuti s vlasti.

Admiral Mike Mullen, predsjednik združenog stožera američkih vojnih zapovjednika rekao je kako je ofenziva u Helmandu "prva značajna" operacija otkako je predsjednik Barack Obama naredio raspoređivanje dodatne 21 tisuće američkih vojnika u Afganistanu. Cilj ove ofenzive je, po Mullenu, protjerivanje pobunjeničkih snaga iz područja koja kontroliraju kako bi ta područja osigurali i omogućili afganistanskoj vlasti da njima upravlja.

Adiministracija predsjednika Obame očekuje da će ukupan broj američkih vojnika raspoređenih u Afganistanu do kraja godine dosegnuti 68 tisuća, što je dvostruko više od broja vojnika u 2008. godini.

Na također nemirnom istoku Afganistana, naoružani napadači tijekom vikenda su oteli 16 afganistanskih pirotehničara koji su putovali između pokrajina Paktia i Kost, gdje razminiravaju velika područja, priopćio je zapovjednik policije u Paktiji Azizulah Vardak. Budući da na tom području djeluju različite pobunjeničke frakcije povezane s talibanima, policija ne zna tko je oteo pirotehničare. Ali, kako je kazao Vardak, slične otmice već su se dva puta dogodile i uspješno su riješene.

Afganistan spada među najminiranije zemlje na svijetu
, a porast nasilja i sukoba s talibanskim pobunjenicima otežao je i bitno usporio rad na razminiravanju. Mjesečno od nagaznih mina nastrada u prosjeku 50 ljudi, pokazuju podaci UN-a.