Svijet BOJKO BORISOV

Bivši tjelohranitelj postaje premijer Bugarske

Stranka desnog centra GERB gradonačelnika Sofije Bojka Borisova osvojila je 39,7 posto glasova na parlamentarnim izborima u nedjelju u Bugarskoj, prema službenim rezultatima nakon prebrojavanja 99,88 posto glasačkih listića.

Borisov, utemeljitelj stranke iz 2006. godine, izjavio je u nedjelju da će brzo sastaviti vladu ali nije imenovao partnere.

Socijalistička stranka dosadašnjeg premijera Sergeja Staniševa doživjela je težak poraz osvojivši jedva 17,72 posto glasova. Ta je stranka pobijedila na parlamentarnim izborima 2005. s 33,98 posto glasova.

Njezin liberalni partner u vladi MDL (turska manjina) dobio je 14,47 posto glasova, poboljšavajući lagano rezultat od prije četiri godine (14,07 posto).

48-godišnji Borisov je prije dolaska na vlast bio poznat kao tjelohranitelj bivšeg premijera cara Simeona, ali i bivšeg komunističkog čelnika Todora Živkova. Simpatije bugarske javnosti je osvojio jednostavnim, narodu lako razumljivim jezikom, ali i žestokom kampanjom protiv kriminala koju je vodio kao dužnosnik ministarstva unutarnjih poslova u prošloj vladi.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još