BEG JE CICIJA

Linić će oguliti i europarlamentarce

22.07.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Plaće dvanaestorice hrvatskih europarlamentaraca oporezivat će se po hrvatskim poreznim stopama, što znači da bi umjesto najavljenih 6.200 eura mjesečno trebali 'tržiti' manje od 4.000 eura. Povrh toga, SDP-ovi zastupnici koji su se obvezali da će razliku između plaće hrvatskih i europskih zastupnika uplaćivati u humanitarne svrhe i na taj će iznos, sukladno hrvatskim propisima, plaćati porez

Hrvatski europarlamentarci očekuju da bi im prva plaća iz europskog proračuna mogla sjesti na račune već do kraja tjedna. Po primitku plaće, dužni su u roku od osam dana obračunati i uplatiti porez i prirez, što će učiniti uz pomoć računovodstvenih agencija koje su već ranije angažirali, uglavnom zbog izračuna plaća svojih asistenata u Hrvatskoj.

Plaće svih europarlamentaraca su jednake i iznose 7.957 eura, što se nakon obveznog europskog poreza i osiguranja od nezgode 'svede' na 6.200 eura. Taj iznos, kao i svaka porezna osnovica veća od 8.800 kuna, podliježe najvišoj stopi hrvatskog poreza na dohodak od 40 posto, čak i nakon uplate doprinosa.

'Izračun će se izvršiti primjenom poreznih stopa od 12, 25 i 40 posto na poreznu osnovicu koju čini bruto plaća (s uključenim EU porezom) umanjena za uplaćene doprinose iz primitka i za osobni odbitak (pod uvjetom da porezni obveznik raspolaže svojom poreznom karticom koju je zatražio od Porezne uprave)', potvrdila je tportalu Porezna uprava Ministarstva financija.

Očitovanje Porezne uprave prvi je zatražio SDP-ov europarlamentarac Tonino Picula. Učinio je to, kaže, zbog percepcije da Europski parlament basnoslovno plaća europske zastupnike i da će svi koji tamo rade praktički biti milijunaši. Postoji, međutim, i druga strana medalje: u ime poreza svoje prvo uzme Europska unija, a osim toga zastupnici SDP-a dio davanja davat će humanitarnoj zakladi, što će se također oporezivati.

Prema hrvatskim pravilima, oporezuju se sve donacije iznad dva posto primitaka za koje je u prethodnoj godini podnesena godišnja porezna prijava, pri čemu iznimku ne čine ni donacije humanitarnim zakladama.

'Na kraju će ostati jedna svota novca koja je vrlo pristojna, međutim, daleko od onoga što se pisalo po medijima', kaže Picula.

Europarlametarki Ruži Tomašić potpuno je svejedno koliko će vlada oporezovati plaću.

'S obzirom na to da u tom činu nema ništa sporno, vlada može slobodno iskoristiti svoj diskrecijski prostor u tom segmentu', poručila je predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević.

Države članice EU-a ovlaštene su na plaće svojih zastupnika u EP-u primijeniti nacionalne porezne propise uz uvjet da se spriječi dvostruko oporezivanje, a hrvatskim europarlamentarcima EU porez uračunat će se u poreznu obvezu u godišnjem obračunu temeljem podnesenih godišnjih poreznih prijava.

Europarlamentarac, laburist Nikola Vuljanić također najavljuje da će platiti sve što je propisano u hrvatskim zakonima. 'Kao što neću dati Milanoviću da mi određuje što ću raditi sa svojim dijelom plaće, tako se neću buniti ni protiv državnih propisa', kazao je Vuljanić.

Podsjetimo, europarlamentarci, osim plaće, imaju i niz drugih primanja, poput dnevnica od 300 eura za vrijeme zasjedanja u Bruxellesu i Strasbourgu. Mjesečno na asistente mogu potrošiti vrtoglavih 19.709 eura, a za pokriće tajničkih troškova kod kuće primaju 4.299 mjesečno bez obaveze dostavljanja ikakvih računa. Pokriveni su im putni troškovi, uključujući business klasu i na najkraćim destinacijama, kao i putovanja u druge države svijeta u vrijednosti 4.243 eura - za potonje ipak trebaju priložiti poziv na sastanak ili seminar. Za sastanke izvan EU-a, dnevnica iznosi 152 eura, pri čemu se troškovi hotela i računi za doručak refundiraju zasebno.