PAKET ZA SPAS GOSPODARSTVA

EU postigla povijesni sporazum o klimi

12.12.2008 u 15:29

Bionic
Reading

Šefovi država i vlada zemalja članica Europske unije dogovorili su se u petak na summitu u Bruxellesu o klimatsko-energetskom paketu, te su prihvatili plan za oporavak europskog gospodarstva

BRUXELLES - Predsjedatelj Europskog vijeća, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, ocijenio je u petak sporazum "povijesnim".

"Ono što se dogodilo je povijesno, nema kontinenta na svijetu koji bi imao tako obvezujuća pravila kao ova koja smo prihvatili jednoglasno", rekao je Sarkozy novinarima nakon summita.

Europska unija sebi je postavila ciljeve do 2020. godine za 20 posto povećati udio obnovljive energije u ukupnoj potrošnji, za 20 posto smanjiti emisije stakleničkih plinova i za 20 posto povećati energetsku učinkovitost, odnosno postići uštedu u tom postotku u odnosu na 1990. godine.

U četvrtak navečer, francusko predsjedništvo već je uspjelo otkloniti protivljenje Njemačke, Poljske i Italije, tri zemlje koje su prijetile staviti veto ako se ne uzmu u obzir njihovi zahtjevi.

Ostala je pritom još Mađarska koja je mehanizam solidarnosti sa novim članicama EU, zemljama istoka Europe, ocijenila nedostatnim. Francusko predsjedništvo stavilo je u petak na stol novi prijedlog, koji je očito zadovoljio Budimpeštu.

Čelnici su dogovorili i plan za oporavak europskog gospodarstva, koje je ozbiljno počela pogađati globalna financijska kriza.

"Dogovorili smo ambiciozni paket", rekao je na konferenciji za novinare britanski premijer Gordon Brown.

"Svi su se složili da se radi o vrlo ozbiljnoj krizi. Svi su se složili da postoji potreba za ekonomskim oporavkom na temelju plana EK", rekao je Sarkozy.

Ipak, čelnici su odbacili francusko-britanski poziv na smanjivanje PDV-a, odgodivši raspravu o tom pitanju za sastanak ministara financija u proljeće sljedeće godine.

Temelj za raspravu bio je prijedlog Europske komisije, koji uključuje fiskalne poticaje i investicije u visini od 1,5 posto GDP-a u EU-u ili 200 milijardi eura.