GERILSKA AKCIJA

U Goetingenu marihuana raste po cijelom gradu

15.07.2013 u 14:28

Bionic
Reading

Njemački sveučilišni grad Goettingen zadesila je neobična nevolja - stabljike marihuane počele su nicati posvuda poput gljiva poslije kiše. Iza neobičnog fenomena krije se aktivistička skupina koja se zalaže za legalizaciju marihuane, a njezina se akcija temelji na ideji da sadi marihuanu gdje stigne s ciljem poticanja rasprave o statusu marihuane u njemačkom društvu

Gradske vlasti, naravno, nisu s oduševljenjem dočekale akciju, javlja Spiegel online. Stabljike marihuane počele su rasti posvuda u parkovima, na tratinama i u vrtovima diljem grada koji čak ni nisu dio službenog projekta uljepšavanja, kalo se taj prosvjed 'pro marihuana' naziva. Početkom lipnja, skupina koja sebe naziva 'Nekolicina autonomne djece cvijeća', zasijala je nekoliko kilograma sjemena marihuane po cijelom gradu, a sada su plodovi njezina rada počeli izlaziti na vidjelo.

'Ova korisna i divna biljka ne može se vidjeti u Njemačkoj jer ju je u potpunosti zabranjeno uzgajati', napisala je skupina u pismu u kojem je preuzela odgovornost za akciju. Smatraju da zabrana nije u redu i zalažu se za promjenu. Dekriminalizacija marihuane u Njemačkoj je kontroverzna tema, kakva je uostalom u mnogim drugim zemljama diljem svijeta. Oponenti smatraju da droga nipošto nije bezopasna i mišljenja su da bi njezina upotreba trebala ostati ilegalna, a zagovornici tvrde da su legalne droge poput alkohola i duhana mnogo štetnije od kanabisa.

'Djeca cvijeća' dobila su podršku lokalnog ogranka Mladih zelenih, krila Zelene stranke koja je tamo relevantna politička snaga, za razliku od Hrvatske. Kako bi potaknuli javnu raspravu, Mladi zeleni pokrenuli su fotografski natječaj niknulih stabljika marihuane. Već su primili 40 fotografija, ali pobjednika neće izabrati jer je ljepota fotografija dovoljna i govori za sebe. Fotografije su i objavili na svojoj web-stranici, putem koje su pozvali posjetitelje da 'uživaju u dubokoj relaksaciji veličanstvene ljepote prekrasne biljke'.

Stabljike rastu posvuda na livadama i vrtovima kuća - čak i ispred policijske postaje. Policija, naravno, nije toliko zadivljena ljepotom biljke te je pokrenula akcija protiv nepoznatih prekršitelja zakona o zlouporabi narkotika. Koristi fotografije objavljene na internetskim stranicama Mladih zelenih kako bi identificirala mjesta na kojima se biljka pojavila kako bi je što prije uništili. 'Sve što sliči na marihuanu čupamo', kazala je glasnogovornica lokalne policije. Zaposlenici komunalnog poduzeća koje se brine za održavanje parkova također intenzivno rade na uništavanju neželjenih stabljika. 'Do sada je uklonjeno oko 70 stabljika, a očekuje se da će ih biti još', kazao je Detlef Johannson, glasnogovornik gradske uprave.