BIH

Ministar sigurnosti Bakir Sadović na pragu ostavke

03.07.2009 u 17:12

Bionic
Reading

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) odlučilo je u petak pozvati člana te stranke Bakira Sadovića da podnese ostavku na dužnost ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine

Predsjedništvo SDA o Sadoviću je raspravljalo na zatvorenoj sjednici u Sarajevu, a nakon toga priopćeno je kako je jednoglasno zaključilo da se od državnog ministra sigurnosti zatraži da podnese ostavku te da ona treba uslijediti u roku od sedam dana.

Neki od članova Predsjedništva SDA, poput Bakira Izetbegovića, u raspravi su istaknuli kako bi Sadović trebao ostati na sadašnjoj dužnosti. SDA nije posebno obrazložila poziv Sadoviću, a mediji u BiH nagađaju kako je razlog pritisak međunarodne zajednice.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić kazao je uoči same rasprave da su na dnevnom redu određeni prigovori' na Sadovićev rad. Sadović se, po medijskim napisima, smatra odgovornim za usporavanje i ometanje procesa protjerivanja bivših mudžahedina iz BiH kojima je oduzeto bosanskohercegovačko državljanstvo i zabranjen im dalji boravak u toj zemlji.
Sam Bakir Sadović nije se očitovao o takvim optužbama niti je komentirao zaključke Predsjedništva SDA.