ZVIŽDAČEVI POUZDANICI

Čime se Snowden brani od neprijatelja?

13.07.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama nazvao je sinoć ruskog kolegu Vladimira Putina i negodovao zbog načina na koji Moskva tretira slučaj bivšeg suradnika američke obavještajne službe Edwarda Snowdena, kojega SAD traži zbog odavanja tajnog američkog programa nadzora komunikacija. Dok se američka vlada nastoji dočepati zviždača kojemu Putin daje azil pod uvjetom da prestane s protuameričkim aktivnostima, čini se da taj bivši suradnik Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) ima prilično dobar osigurač

Tko je Glenn Greenwald?

Greenwald je američki politički komentator, odvjetnik, kolumnist,bloger i autor. Uz Guardian, pisao je za Salon.com, New York Times i LosAngeles Times i dr. Autor je četiri knjige, od kojih su tri na listibestselera New York Timesa. Dobitnik je nekoliko novinarskih nagrada,čest govornik na sveučilištima (uključujući Harvard Law School, Yale LawSchool, University of Pennsylvania, Brown University, UCLA School ofLaw...) te gost radijskih i TV programa.

Greenwald živi u Rio de Janeiru sa svojim partnerom Davidom Michaelom Mirandom. U Brazil se preselio jer u to vrijeme njegov partner nije mogao ostvariti pravo na boravak u SAD-u. Greenwald i Miranda imaju 11 pasa, koje su našli na ulici i odlučili udomiti.

Ključna odrednica Snowdenovog 'plana B' kodirane su datoteke s arhivom tajnih informacija, kojih se domogao na bivšem radnom mjestu i razdijelio ih mnogima. Ako mu se išta dogodi, datoteke će se odmah dešifrirati, otkrio je Glenn Greenwald, novinar britanskog Guardiana koji je prvi izvijestio o Snowdenovom razotkrivanju tajnih programa nadzora u režiji američke vlade.

Greenwald je za Newsweek ispričao da je Snowden poduzeo 'iznimne mjere predostrožnosti te dao arhive mnogim ljudima diljem svijeta kako bi osigurao da se te priče svakako objave'. Objasnio je da ti ljudi još uvijek ne mogu pristupiti šifriranim dokumentima i da nemaju potrebne šifre. 'No Edward Snowden rekao mi je da je, ako se njemu išta dogodi, sredio da oni dobiju pristup cijeloj arhivi', rekao je Greenwald.

Činjenica da je Snowden napravio digitalne kopije dokumenata koje je prikupio radeći za NSA novi je izazov za američku obavještajnu zajednicu koja još uvijek procjenjuje štetu. Čak i da američke vlasti uhite Snowdena i vrate četiri laptopa koje se zviždač odnio s Havaja u Hong Kong, tajne koje Snowden želi dati svijetu na uvid vjerojatno će se ipak objaviti.

Da ima plan B, Snowden je najavio još 17. lipnja u live chatu s Guardianom. 'Sve što sada mogu reći jest da američka vlada ovo neće moći prikriti tako što će me zatvoriti ili ubiti. Istina stiže i ne može se zaustaviti', rekao je Snowden.

Nije jasno što se sve nalazi u Snowdenovoj arhivi. Guardian i Washington Post već su objavili dijelove programa Prism, kojim NSA ostvaruje pristup podacima o neameričkim državljanima od kompanija poput Googlea i Facebooka. Novine su također objavile 'mjere minimiziranja' koje je odobrio glavni državni odvjetnik Eric Holder kako bi osigurao da ta kolekcija ne uključuje Amerikance bez naloga i tajne predsjedničke direktive kojom se odobravaju takve cyber operacije.

Dodvoravanje Kinezima

Uz Guardian i Washington Post, Snowden je razgovarao i s novinarima South China Morning Posta, koji su objavili da je zviždač otkrio IP adrese nadziranih računala u Kini i Hong Kongu, kao i da je NSA prikupljala podatke iz tekstualnih poruka stanovnika Hong Konga. Greenwald ocjenjuje da je Snowdena na otkrivanje tako konkretnih informacija vjerojatno nagnala potreba da se dodvori i približi ljudima u Hong Kongu i Kini.


Greenwald kaže da je od Snowdena dobio na tisuće dokumenata koje nastavlja istraživati. Ta brojka daleko je veća od 200 dokumenata koliko je senatorici Dianne Feinstein, predsjednici senatskog Odbora za obavještajnu djelatnost, rečeno da Snowden posjeduje.

'Nisam siguran ima li (Snowden) više dokumenata od onih koje je meni dao. Vjerujem da ima. Jasno je rekao da ne želi novinarima dati ono što misli da se ne treba objaviti', rekao je Greenwald.

Snowden je bio čvrst u namjeri da Guardian objavi samo ono što je u domeni prava javnosti na informacije. 'Nije pokušavao nauditi američkoj vladi; nastojao je rasvijetliti stvari', rekao je Greenwald.

Greenwald, primjerice, nije htio da se objave tehnički detalji o tome kako NSA konstruirala svoju špijunsku mrežu. 'Zabrinut je da bi to omogućilo drugim državama da unaprijede svoje sigurnosne sustave i nadziru vlastite građane', objasnio je Greenwald.
Osim toga, Snowden je inzistirao da ne želi da se objave dokumenti koji mogu naštetiti pojedincima ili razotkriti nečiji obavještajni status. Greenwaldu je rekao da 'razotkrivanje CIA-inih dokumenata može zapravo nauditi ljudima, dok razotkrivanje dokumenata NSA-e može nauditi sustavima'.

Sam Greenwald počeo je koristiti šifrirani email još u veljači, nakon što mu je Snowden poslao YouTube video s uputama kako to učiniti.

'Kada sam bio Hong Kongu, razgovarao sam sa svojim partnerom u Riju preko Skypea i rekao sam da ću mu poslati elektronsku šifriranu kopiju dokumenta. Nisam to učinio, a dva dana kasnije iz naše kuće ukraden je njegov laptop - i ništa drugo. Ne kažem da je to povezano s ovim, ali očito je da takva mogućnost postoji', rekao je Greenwald, dodajući da bi zapravo bio šokiran da američka vlada ne pokušava pristupiti njegovom računalu.