U EGIPTU

Naređeno uhićenje čelnika egipatskog Muslimanskog bratstva

10.07.2013 u 18:36

Bionic
Reading

Egipatsko pravosuđe je u srijedu naredilo uhićenje vrhovnog vođe i nekoliko dužnosnika Muslimanskog bratstva zbog poticanja u Kairu i naglasilo da nakon svrgavanja islamističkog predsjednika Mohameda Mursija prije tjedan dana prevladavaju napetosti

Novi premijer Hazem Beblawi je počeo savjetovanja radi osnivanja prijelazne vlade u ozračju nepovjerenja između laika Mursijevih protivnika i pobornika bivšeg šefa države nakon velikih oporbenih prosvjeda.

Vrhovni tužitelj je naredio uhićenje vrhovnog vođe Muslimanskog bratstva Mohameda Badiea i drugih visokih dužnosnika bratstva koji su optuženi za poticanje nasilja ispred sjedišta Republikanske garde u Kairu u ponedjeljak, dodaje se iz pravosudnog izvora.


Prema tim izvorima 200 osoba je optuženo za nasilje u kojem je poginula 51 osoba i 435 je ranjeno, prema podacima hitne medicinske službe. Bratstvo koje je pozvalo na pobunu nakon masakra, navelo je da su vojnici i policajci bez razloga pucali na prosvjednike, dok vojska tvrdi da je odvratila na oružani teroristički napad.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International je istaknula da je, iako su neki prosvjednici bili nasilni, odgovor vojske bio nerazmjeran i rezultirao je pogibijom i ranjavanjem okupljenih.