MAĐARSKA

Šefovi tajnih službi osuđeni za špijunažu

Bionic
Reading

Sud u Debrecenu na istoku Mađarske nepravomoćno je u petak osudio bivšeg ministra zaduženog za tajne službe Gyorgya Szilvasya i bivšeg ravnatelja ureda za nacionalnu sigurnost Lajosa Galambosa na po dvije godine i deset mjeseci zatvora zbog špijunaže

Sandor Laborc, također bivši ravnatelj ureda za nacionalnu sigurnost, osuđen je uvjetno na godinu dana zatvora zbog špijunaže i sudioništva.

Poslovni čovjek Laszlo P., vlasnik zaštitarske tvrtke s vezama u Rusiji, oslobođen je svih optužbi za subverzivno djelovanje.

Mađarski internetski portal Index objavio je u srpnju 2011. da se optužnica za špijunažu temeljila na hakiranju središnjeg informatičkog sustava vlade i vladinih agencija dok su osuđeni bili na čelu tajnih službi.

Suđenje je bilo obavljeno u potpunoj tajnosti, a sudski je spis proglašen tajnim do 2040. jer je tijekom postupka otkriveno nekoliko državnih tajni.

Oporbeni socijalisti tvrde da je Szilvasy nevin i da su optužbe protiv njega montirane, rekao je čelnik socijalista Attila Mesterhazy.

Bivši premijer Ferenc Gyurcsany, čelnik lijeve Demokratske koalicije, izrazio je solidarnost sa Szilvasyem.

Gyurcsany je slučaj ocijenio karakterističnim za 'apsurdan svijet Orbanove vladavine', ističući da je riječ o prvom osuđenom bivšem ministru od 50-tih godina 20. stoljeća.

Komentirajući presudu, glasnogovornik vladajuće stranke Fidesz premijera Viktora Orbana rekao je da je 'ključna osoba lijeve mafije strpana iza rešetaka'.

Mate Kocsis nazvao je Szilvasya bliskim suradnikom Gyurcsanya, bivšeg premijera Gordona Bajnaia i Mesterhazya koje je optužio da su moralno i gospodarski uništili zemlju. Stoga me ne čudi da su se solidarizirali s njime, rekao je Kocsis.