PROMIJENJENI STANDARDI

'Ružno' voće i povrće vratilo se u trgovine EU-a

01.07.2009 u 12:06

Bionic
Reading

Savijeni krastavci, iskrivljene mrkve, šareni šampinjoni vraćaju se na tržište Europske unije jer su iz upotrebe povučeni trgovački standardi za 26 tipova proizvoda, javlja BBC News. Za 10 najpopularnijih proizvoda standardi će i dalje vrijediti, ali će ih uz oznaku 'proizvod namijenjen upotrebi' trgovine moći prodavati i 'ružne' primjerke tih proizvoda

LONDON - U izjavi za BBC europska povjerenica za poljoprivredu Mariann Fischer Boel je istaknula da se ovakva pitanja ne trebaju rješavati na razini EU-a i da promjene znače da će potrošači moći izabrati između najvećeg mogućeg broja proizvoda. Dodala je i da nema smisla bacati savršeno dobre proizvode samo zato što imaju 'pogrešnu' veličinu i oblik.

Zbog propisanih standarda, trgovine su odbijale čak 20 posto ponuđenih proizvoda pustiti u promet.

Posebni standardi izgleda više ne vrijede za: marelice, artičoke, šparoge, patlidžan, avokado, grah, prokulice, mrkve, cvjetaču, višnje, tikvice, krastavce, gljive iz uzgoja, češnjak, lješnjake i orahe u ljusci, glavati kupus, poriluk, dinje, luk, grašak, šljive, celer, špinat, lubenice i salatu endiviju.

Standardi se nisu mijenjali za 10 proizvoda koji čine 75 posto trgovine voćem i povrćem u EU: jabuke, citruse, kivi, zelenu salatu, breskve i nektarine, kruške, jagode, paprike, stolno grožđe i rajčice.

Odluka Europske komisije o promjeni trgovačkih standarda naišla je na odobravanje trgovaca.