PRONAĐENA CRNA KUTIJA

Preživjela djevojčica ne zna plivati

01.07.2009 u 11:00

Bionic
Reading

Francuski i američki zrakoplovi u srijedu su se pridružili floti lokalnih brodova u vodama Indijskog oceana u potrazi za tijelima žrtava Airbusa A310-300 koji se sa 153 putnika srušio nedaleko od komorskog arhipelaga

Nesreću je preživjela, zahvaljujući velikoj sreći, samo jedna 14-godišnja djevojčica francusko-komorskog porijekla koja je pronađena u moru nakon što se avion srušio pokušavajući se po lošem vremenu i mraku u utorak ujutro spustiti u Moroni, glavni grad te otočne države. Djevojčica, identificirana kao Bakari Bahia, ima ogrebotina po licu i frakturu ključne kosti, ali je njezino stanje tijekom noći bilo stabilno. 'Njezin život nije u opasnosti i vrlo je mirna s obzirom na to kakav je šok pretrpjela', rekao je lokalni kirurg Ben Imani za Reuters. 14-godišnjakinju je tijekom akcija spašavanja pronašao lokalni ribar te je gliserom prebačena na centralni otok Veliki Komor.

Locirana crna kutija

Jedna od crnih kutija s jučer palog zrakoplova Yemenia Aira locirana jena mjestu pada, u Indijskom oceanu kod Komorskog otočja, objavile sufrancuske vlasti. Izvlačenje crne kutije iz mora počet će u srijedu.

Sudeći po riječima njezina oca, djevojčica nije imala pojas za spašavanje te ne zna plivati. Pronađena je dok se držala za ostatak olupine. 'Pokušali smo joj baciti pojas za spašavanje, no nije ga mogla uhvatiti pa sam morao skočiti u more da bih je spasio', izjavio je jedan od spasitelja.

Djevojčica je nekada živjela u Parizu te se nedavno preselila u Marseille, a nesretnim zrakoplovom putovala je majci na Komori. Vjeruje se da je ispala iz zrakoplova kad se ovaj raspao. 'Ništa nije osjetila. Čula je ljude oko nje kako govore, ali zbog mraka nije ništa vidjela', izjavio je njezin otac. Dodaje kako se njegova djevojčica borila s velikim valovima i s velikim umorom i hipotermijom ne bi li se na olupini održala punih 12 sati i preživjela. Bila je okružena mrtvim tijelima, odjećom, prtljagom te putovnicama i fotografijama stradalih putnika. Sada se nalazi u bolnici, pri svijesti je i govori.

U avionu se nalazilo 66 državljana Francuske, ali potpuna lista putnika još uvijek nije objavljena. Jemenske vlasti su objavile da su se u zrakoplovu još nalazili državljani Kanade, Komora, Etiopije, Indonezije, Maroka, Palestinskih teritorija, Filipina i Jemena. Zrakoplov je letio na liniji iz Pariza i Marseilllea za Komore s predsjedanjem u drugi avion Jemenu i stajanjem u Džibutiju. Iz Francuske su krenuli u novom tipu Airbusa, da bi ih se u Jemenu prebacilo u stari model A310 koji se više ne proizvodi.

'Mi se pitamo kako je moguće ljude na francuskom ozemlju pokupiti na normalan način u normalnom avionu, a zatim ih prekrcati u avion koji ne zadovoljava sigurnosne kriterije. Ne želimo da se ovakva tragedija ponovi i zato moramo pronaći odgovore', rekao je za televiziju I-tele francuski ministar prometa Dominique Bussereau koji je ranije izjavio da je na redovnoj kontroli prije dvije godine utvrđen kvar.

S druge strane, njegov jemenski kolega tvrdi da je Airbus prošao strogu kontrolu u svibnju ove godine koju su obavili stručnjaci iz tvrtke proizvođača ovoga zrakoplova. 'Sve je napravljeno po međunarodnim standardima', tvrdi Kalid Ibrahim al-Vazir.

U Francuskoj ožalošćena komorska iseljenička zajednica tvrdi da je bilo samo pitanje trenutka kada će se dogoditi ovakva tragedija. 'Yemenia je bila najjeftinija od svih 'škart kompanija' koja je gotovo imala monopol na ovoj ruti', rekao je Farid Soilihi, predsjednik udruge SOS – putovanja na Komore. Vlasnik Yemenije je u 51-postotnom iznosu jemenska vlada, dok vlada Saudijske Arabije kontrolira 49 posto dionica kompanije. U floti imaju dva Airbusa 330-200, četiri Airbusa 310-300 i četiri Boeinga 737-800.

Airbus će poslati tim istražitelja na Komore kako bi ispitali uzroke nesreće. Oni kažu da je zrakoplov proizveden 1990. godine, a u vlasništvu Yemenije je od 1999. godine. Motore je sagradio Pratt and Whitney koji je dio United Technologiesa.

S populacijom od oko 800 tisuća stanovnika, bivša francuska kolonija sastoji se od tri otoka, a nalazi se istočno od Afrike i sjeverozapadno od Madagaskara. Francuska i Komori blisko su povezani i nakon što je ta zemlja ostvarila nezavisnost 1975. godine. U Francuskoj živi otprilike oko 200 tisuća Komorana, a bivši kolonizator je i najvažniji trgovinski partner te male otočne zemlje.