POD AMERIČKIM SANKCIJAMA

Praćeni sjevernokorejski brod se naglo okrenuo

01.07.2009 u 10:01

Bionic
Reading

Sjevernokorejski brod, koji je brod mornarice Sjedinjenih Država pratio zbog sumnje da prevozi oružje, mogao bi biti vraćen doma, izjavio je američki dužnosnik za Reuters

Washington blokadom sjevernokorejskih brodova pokušava onemogućiti tvrtke koje pomažu Pjongjangu u izvozu raketnog naoružanja u njihovu naumu. Sjevernoj Koreji će sada biti iznimno teško trgovati oružjem nakon što su joj sankcije nametnuli SAD, ali i Ujedinjeni narodi (UN) kao kaznu zbog nuklearnog testa koji je ta zemlja obavila u svibnju. Ipak, te mjere zasigurno neće u potpunosti zaustaviti izvoz naoružanja iz te zemlje, smatraju stručnjaci.

'Naravno, to će povisiti troškove proizvodnje oružja za masovno uništenje, ali neće zaustaviti proces', rekao je Daniel Pinkston iz International Crisis Group iz Seula. Sjevernokorejski teretni brod Kang Nam je prvi koji se našao na udaru američke mornarice nakon uvođenja novog sustava praćenja brodovlja koje prevozi oružje iz te zemlje, a sve u sklopu sankcija koje joj je nametnuo UN.

Američki dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, rekao je u utorak da se Kang Nam okrenuo i uputio natrag prema Sjevernoj Koreji bez uplitanja američke vojske. 'Nemamo pojma što se događa', rekao je taj dužnosnik, a prenosi Reuters.
Za brod se sumnjalo da prevozi dijelove projektila, a plovio je prema Mianmaru (Burmi). U posljednje su vrijeme Sjeverna Koreja i Mianmar uspostavili tješnju suradnju. Najvjerojatnije je riječ o suradnji iz nužde jer ih je svijet izolirao zbog represivnosti režima koji u njima vladaju.

U ponedjeljak je japanska policija uhitila troje ljudi, uključujući jednog sjevernokorejskoj državljanina s japanskom adresom, zbog sumnje da su u Minamar pokušali izvesti tehnologiju potrebnu za sklapanje raketnih projektila, objavio je list Yomiuri.