ZABRANA ZAPOŠLJAVANJA

Luksemburg uveo ograničenje za hrvatske radnike

26.06.2013 u 20:41

Bionic
Reading

Luksemburg od 1. srpnja uvodi ograničenja glede pristupa hrvatskih radnika tamošnjem tržištu rada za početno razdoblje od dvije godine, priopćilo je u srijedu za Hinu ministarstvo vanjskih poslova Velikog Vojvodstva Luksemburga

'U skladu s pristupnim ugovorom potpisanim 2011., vlada Velikog Vojvodstva Luksemburga donijela je odluku da će s 1. srpnjem pristup luksemburškom tržištu rada biti ograničen za hrvatske radnike tijekom početnog razdoblja od dvije godine', stoji u službenom priopćenju.

U njemu se pojašnjava da će određene kategorije hrvatskih građana biti izuzete iz ove odluke, posebice radnici koji su u Luksemburgu zaposleni 12 mjeseci ili više prije pristupanja Hrvatske u EU, radnici koji su bili bez prekida zaposleni najmanje 12 mjeseci prije nego što su, u razdoblju od 1. srpnja 2012. i 30. lipnja 2013., dobili pristup tržištu rada Luksemburga, članovi obitelji državljana europskih zemalja kojima takva dozvola nije potrebna te visoko kvalificirani radnici, znanstvenici, novaci i studenti.

Luksemburg je osma zemlja EU-a koja je objavila ograničenja hrvatskim radnicima nakon Njemačke, Nizozemske, Austrije, Velike Britanije, Slovenije, Belgije i Španjolske. Dosad je deset zemalja potvrdilo da neće uvoditi ograničenja - Švedska, Rumunjska, Mađarska, Irska, Slovačka, Češka, Danska, Finska, Estonija i Litva, a ostale još nisu donijele konačnu odluku.

U hrvatskom pristupnom ugovoru predviđena je mogućnost prijelaznog razdoblja, u kojemu države članice EU-a mogu uvesti ograničenja za zapošljavanje hrvatskih radnika po formuli '2+3+2', što znači da početno ograničenje za pristup tržištu rada od dvije godine države članice mogu nakon revizije produljiti za još tri godine te uz opravdan razlog za dodatne dvije godine.

Hrvatska ima pravo uvesti recipročne mjere za one članice koje odluče koristiti tu mogućnost. Ista su pravila vrijedila za sve nove članice koje su u EU ušle 2004. i 2007.