Svijet TIJESNA POBJEDA

Demokrat Al Franken pobjednik senatske utrke u Minessoti

  • Autor: Hina
  • 1.7.2009 7:49:45
  • 1.7.2009 7:30:00

Vrhovni sud američke savezne države Minnesote u utorak je presudio u sedmomjesečnom sudskom sporu oko tijesnih rezultata izbora za Senat, utvrdivši da je demokratski kandidat Al Franken 'osvojio najveći broj glasova', pobjedivši republikanskog senatora Norma Colemana.

Prema navodima iz jednoglasno prihvaćene odluke Vrhovnog suda, Franken je "dobio najveći broj legalno prebrojanih glasova" i ovlašten je "primiti potvrdu o izboru za senatora SAD-a iz države Minnesota".

"Upravo sam čestitao Frankenu na pobjedi. Kazao sam mu da je to najbolji posao koji će imati, predstavljati Minnesotu u američkom Senatu", rekao je Coleman na konferenciji za tisak.

"Vrhovni sud rekao je svoje, ja sam obvezan poštovati tu odluku", dodao je Coleman, koji je od siječnja u sudskom postupku osporavao Frankenovu izbornu pobjedu.

Coleman je vodio pred Frankenom u izbornoj noći s marginom od 206 glasova na više od 2.9 milijuna prebrojanih. Margina je bila dovoljno mala da po izbornom zakonu započne ponovo prebrojavanje glasova, koje je završeno u siječnju s Frankenovim vodstvom od 225 glasova.

Guverner Minnesote, republikanac Tim Pawlenty, zahvalio je Colemanu na dosadašnjoj službi i najavio da će odmah potpisati izbornu potvrdu za Frankena.

Al Franken, bivši komičar i član postave kultnog TV showa "Saturdy Night Live" koji se odlučio okušati u politici, postat će 60. član Kluba demokratskih zastupnika u Senatu. Sa 60 zastupnika, Demokratska stranka osigurala je tropetinsku većinu u Senatu, koja joj omogućuje da oporbenim republikancima spriječi opstruiranje donošenje zakona beskonačnom raspravom.

Manjina u Senatu, koji broji 100 mjesta, ima pravo tražiti da se odluka o zaključenju rasprave o zakonu i prelasku na glasovanje donese sa 60 glasova.

Činjenica da demokrati, koji imaju premoćnu većinu u Predstavničkom domu Kongresa, nisu imali 60 mjesta u Senatu, do sada je republikancima osiguravala djeltvorno sredstvo utjecaja na proces političkog odlučivanja u Washingtonu, čiji gubitak prijeti istiskivanjam na marginu ionako uzdrmane stranke.

Potvrda Frankenovog izbora, s kojom je osigurano 60. zastupničko mjesto u Senatu, velika je pobjeda za demokratsku administraciju Baracka Obame, koja će joj olakšati provedbu ambicioznog programa reformi obećanih u predizbornoj kampanji.

Franken bi trebao položiti prisegu nakon povratka Kongresa sa stanke za Dan neovisnosti 4. srpnja.

Predsjednik Obama je priopćio da se veseli suradnji s Frankenom na "izgradnji novih temelja prosperiteta, snižavanjem cijene zdravstvene skrbi i ulaganjem u radna mjesta u proizvodnji čiste energije i srodnu industriju, što će pomoći vodećoj ulozi Amerike u 21. stoljeću".

Čelnik senatske većine Harry Reid istakao je u priopćenju da će Franken imati "ključnu" ulogu u rješavanju pitanja koja su pred Kongresom, uključujući reformu zdravstva, zakon o klimatskim promjenama i saslušanja kandidatkinje za Vrhovni sud Sonie Sotomayor.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još