BLOKADA HRVATSKE OSTALA

Slovenija zadovoljna češkim predsjedavanjem EU-om

30.06.2009 u 13:36

Bionic
Reading

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je da je češko predsjedavanje Europskom unijom bilo uspješno, te je izrazilo spremnost za suradnju sa Švedskom koja od sutra preuzima tu ulogu, a u službenoj izjavi za javnost češki pokušaji deblokade hrvatskih pristupnih pregovora nisu ni spomenuti.

Među istaknutijim dometima Češke na kormilu Unije slovensko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je u opširnoj izjavi povodom završetka češkog predsjedanja EU-om navelo inicijativu Praga za jačanje političke i druge suradnje sa zemljama "istočnog partnerstva" na području bivšeg SSSR-a, te napore usmjerene na dovršetku procesa ratifikacije Lisabonskog ugovora.

Što se tiče šestomjesečnog razdoblja u kojemu će predsjedavajuća EU-om biti Švedska, slovensko ministarstvo vanjskih poslova navodi da će ono biti obilježeno nastojanjima da se nađe izlaz iz ekonomske krize te na jačanju uloge EU-a u multilateralnim okvirima, dok će na unutarnjem planu Švedska kao skandinavska država posvećivati posebnu pozornost sjeveru Europe.

"Ideja vodilja češkog predsjedanja bit će pokušaj oblikovanja zajedničkih odgovora na izazove koji brinu europskog čovjeka. U tom kontekstu Slovenija želi Švedskoj mnogo uspjeha, te izražava svoju želju i spremnost za produbljenu suradnju u predstojećim mjesecima", navelo je u izjavi za javnost povodom smjene predsjedništva EU-a slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

U opširnoj izjavi ni jednom riječju nisu spomenuti protekli napori češkog predsjedništva EU-a da se deblokira proces hrvatskih pregovora s EU-om niti približavanje država zapadnog Balkana EU-u, inače uobičajeni u takvim službenim izjavama Slovenije.