U ŠPANJOLSKOJ

20-godišnjakinja nakon poroda umrla od gripe A

30.06.2009 u 09:21

Bionic
Reading

Devetnaestogodišnja Španjolka koja se tijekom trudnoće zarazila virusom nove gripe A (H1N1) prva je smrtna žrtva te bolesti u Španjolskoj, kojoj je podlegla nekoliko sati nakon porođaja, javio je španjolski radio u utorak.

Djevojka u 28. tjednu trudnoće, koja je proslavila 20. rođendan koji dan prije svoje smrti, zaražena virusom H1N1 i astmatičarka, primljena je u bolnicu Gergorio Maranon prije dva tjedna s visokom temperaturom.

Kao posljedica zaraze razvila se upala pluća pa je djevojka smještena na intenzivnu njegu. Nakon što joj se naglo počelo pogoršavati stanje liječnici su izvršili hitan porođaj carskim rezom i spasili dijete.

Dijete je u dobrom stanju i nema tragova virusa, priopćili su iz bolnice. Majka je umrla nekoliko sati nakon porođaja.

List El Mundo piše u svom internetskom izdanju da je djevojka prije hospitalizacije triput dolazila u bolnicu zbog vrućice, ali je svaki put bila vraćena kući.

Zasad nije poznato gdje se djevojka zarazila virusom. U posljednje vrijeme nije putovala u inozemstvo.

U Španjolskoj je dosad zabilježeno 717 slučajeva zaraze novim virusom gripe A. Ovo je prvi sa smrtnim ishodom u zemlji, ali i na europskom kontinentu. Prethodna tri slučaja dogodila su se na Britanskim otocima.

Ministarstvo zdravstva priopćilo je u utorak da se još troje oboljelih nalazi u teškom stanju i bori se za život, 35-godišnja žena, 32-godišnji muškarac i jedno dijete.