UHIĆENJA U BRUXELLESU

Al Kaida poslala samoubojice na samit EU-a

12.12.2008 u 11:11

Bionic
Reading

Belgijska policija uhitila je 14 osoba, po svemu sudeći pripadnika Al Kaide, među kojima je muškarac za kojeg se vjeruje da je pripremao samoubilački napad, priopćili su dužnosnici

BRUXELLES - Savezni tužiltelj Johan Delmulle izjavio je da policija ne zna što ili tko je trebao biti meta tog napada, ali je paniku izazvala činjenica da su osumnjičeni za terorizam uhićeni u Bruxellesu na dan samita čelnika EU-a.

Delmulle je izjavio da su osumnjičeni možda planirali izvesti napad u Pakistanu ili Afganistanu, 'ali se ne može isključiti ni mogućnost da su mete bile Belgija ili Europa'. Muškarac osumnjičen za planiranje samoubilačke akcije 'dobio je zeleno svjetlo da izvede operaciju iz koje se nije očekivao vratiti i oprostio se od najbližih u želji da uđe u raj čiste savjesti', izjavio je Delmulle citirajući istražitelje. 'Ta informacija, kao i činjenica da se samit EU-a održava u Belgiji, nije nam ostavila drugog izbora nego da danas interveniramo', dodao je Delmulle.

Dužnosnici su priopćili da su 242 policajca izvela 16 racija u Bruxellesu i jednu u Liegeu na istoku zemlje. Policijska istraga, okarakterizirana kao najveća antiteroristička operacija u Belgiji, bila je usmjerena na grupu belgijskih islamista za koje se vjeruje da su prošli obuku u Afganistanu i Pakistanu. Istraga koja je dovela do uhićenja trajala je najmanje godinu dana. Iz Europske komisije priopćeno je da mjere zaštite čelnika EU-a nisu pojačane.