KOCKA JE BAČENA

Rusija zatvara kockarnice

29.06.2009 u 19:36

Bionic
Reading

Plan Rusije da zatvori svoje kockarnice, od onih skupih i raskošnih do onih s tek nekoliko aparata za kockanje, mogao bi ovoga tjedna bez posla ostaviti oko 300.000 ljudi

"Imam 800 djelatnika koji me svaki dan gledaju tražeći neko nadahnuće i nadu", rekao je Clive Tilley koji vodi Casino de Paris, najveću moskovsku kockarnicu sa 70 stolova za igru u kojoj igrači kockaju pod vinovom lozom u lažnim francuskim dvorištima.

"S gospodarskom situacijom kakva je danas nije baš pravi trenutak naći se na cesti i tražit posao. To mi slama srce", rekao je Tilley

Od 1. srpnja ruska vlada namjerava kockarnice zamijeniti područjima za slobodno kockanje u stilu Las Vegasa u četiri manje posjećene regije od kojih je jedna blizu granice sa Sjevernom Korejom.

Premijer Vladimir Putin na tu je zamisao došao 2006. godine, kada je bio predsjednik, a pošto je ministar unutarnjih poslova povezao kockanje u Moskvi s gruzijskom kriminalnom organizacijom.

Kockarske zone u južnoj Krasnodarskoj regiji, baltičkoj enklavi Kalinjingradu, istočnosibirskoj regiji Altaj i dalekoistočnoj luci Primorje, zahtijevaju ulaganja od 23 milijarde dolara i još nisu izgrađene.

U ruskoj prijestolnici ima 550 mjesta gdje se može kockati, uključujući i 30 ekskluzivnih kockarnica koje zauzimaju najatraktivnije lokacije u gradu.

Kritičari vladina plana kažu da je ovaj osuđen na neuspjeh zbog toga što će ulaganja izostati i jer će se ulagači prije odlučiti za druge države bivšeg SSSR-a ili Južnu Ameriku