TRANSPARENCY INTERNATIONAL OPTUŽUJE

Dodik sinu sredio kredit od 1,5 mil. eura

29.06.2009 u 17:09

Bionic
Reading

Bosanskohercegovački ogranak organizacije Transparency International prijavio je predsjednika vlade Republike Srpske Milorada Dodika za sukob interesa, ocijenivši da je zlorabio svoj položaj kako bi sinu osigurao povoljan kredit od milijun i pol eura, priopćeno je u ponedjeljak iz te organizacije

Kako se pojašnjava, TI je utvrdila da Dodik uz premijersku obnaša i dužnost predsjednika kreditnog odbora Investicijsko-razvojne banke Republike Srpske.

Taj je odbor ranije ove godine odobrio tvrtki "Fruit Eco", registriranoj u Laktašima u Republici Srpskoj, kredit od tri milijuna konvertibilnih maraka (milijun i pol eura).

Suvlasnik te tvrtke koja se navodno bavi uzgojem i preradom voća Dodikov je sin.

Transparency International, koji je Dodika zbog toga prijavio entitetskom povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa, podsjeća na zakonske odredbe u kojima je istaknuto kako ni jedan dužnosnik u tijelima zakonodavne ili izvršne vlasti ne smije koristiti svoj položaj kako bi osigurao materijalnu korist za članove obitelji.

Te su odredbe zakona o sprječavanju sukoba interesa očito prekršene, tim prije što je vlada RS na čijem je čelu Dodik ujedno i osnivač Investicijsko-razvojne banke, podsjeća TI.