NIKOLIĆ KRIVO SHVATIO?

Josipović je uputio jednak poziv i Srbiji i Kosovu

14.06.2013 u 12:32

Bionic
Reading

Samo 16 dana od službenog ulaska Hrvatske u Europsku uniju još uvijek nije poznato hoće li se na gala proslavi u Zagrebu pokušati isprovocirati diplomatski skandal. Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić dao je do znanja da neće doći ako Kosovo u protokolu bude predstavljeno kao država

Nikolić je, podsjetimo, potvrdio da sigurno stiže u Zagreb na svečanosti u povodu prijema Hrvatske u Europsku uniju, te da bi njegovo prisustvo moglo biti spriječeno jedino odlukom Hrvatske da tom prigodom 'uvrijedi Srbiju' predstavljanjem i sudjelovanjem Kosova kao države na toj svečanosti. Ipak, dodao je kako misli da će sudjelovati, 'imajući u vidu trenutačno stanje stvari i ono o čemu se već dogovorio s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem'.

Informaciju je plasirao Tanjug sa summita iz Bratislave, gdje se Nikolić danas susreo s liderima država središnje Europe. Tamo je, inače, osim Josipovića bila i kosovska predsjednica Atifete Jahjaga, što je prvi put da je čelnik Kosova bio na međunarodnome sastanku kojeg je pohodio i čelnik Srbije.

Iz ureda predsjednika Josipovića nisu komentirali izjave koje je Nikolić dao za Tanjug. No izvijestili su da predsjednik Josipović na dan proslave 1. srpnja u Zagrebu organizira 'neformalni radni doručak' na koji je pozvao sve predsjednike država iz regije: Slovenije, Srbije, BiH (tri člana Predsjedništva), Crne Gore, Kosova, Makedonije i Albanije.

No u tom doručku naglasak je na 'neformalni'; u Uredu Predsjednika kažu da će se održati po uobičajenoj 'gimnik formuli' (tip sastanka na kojem su uzvanici predstavljeni imenima, a ne državnim funkcijama, op.). Kako će se, međutim, riješiti protokol na crvenom tepihu, zasad nije poznato.

Premda još nema službene potvrde, očekuje se da će najviši dužnosnici Kosova biti 1. srpnja na središnjoj proslavi  u Zagrebu, gdje će Josipović i premijer Milanović na svečanoj ceremoniji uz crveni tepih na Markovom trgu primati čestitare – šefove europskih država. Hrvatska je, podsjetimo, priznala nezavisnost Republike Kosovo 2008. godine, ali Srbija i dalje tretira Kosovo kao svoj protupravno oduzeti teritorij.